Ивана Данилов, нова директорка музичке школе

ШОМО "Стеван Христић" Бачка Паланка

Извор: Недељене новине

Наша еминентна музичка школа „Стеван Христић“ добила је нову директорку. За ту одговорну функцију изабрана је Ивана Данилов, наставница клавира у школи, тако да је настављена позитивна пракса, да на руководеће положаје се бирају људи из саме школе.


Крајем октобра преузели сте место директоркe музичке школе. Какво сте стање затекли?

– У овој школи ја радим 19 година уназад и пре самог ступања на место директора имала сам одличан увид у стање готово на свим пољима. Наша претходна директорица Сандра Милутиновић, 12 година је водила бригу о нама веома успешно, и нама као уметницима били су омогућени веома пристојни услови за рад на свим пољима.

Шта бисте задржали од елемената рада школе који су постојали, а које од оних које је иницирала ваша претходница?

– Постоје ствари које у нашој школи функционишу системски, невезано за рад самог директора, захваљујући феноменалном тиму људи који се називају „ваннаставно“ особље, а који су одговорни за мир наставника и ученика мимо учионица. Рад претходне директорице за мене у овом тренутку је од великог значаја јер је она успела да у школски систем веома елегантно имплементира мноштво новина које су у протеклих 12 година биле налагане свим школама, а које су захтевале извесно разумевање и логику зашто боље усклађивање са постојећим системима, а и навикама.

То је свакако пракса коју треба наставити и употпунити новим идејама које ће иницирати још бољу синтезу међу запосленима, а самим тим и функционалније системе, јер заиста располажемо изузетним кадром чије потенцијале је добро користити на радост свих.

Какве идеје имате о унапређењу рада школе?

– Како смо ми уметничка школа, простора за иновације увек има. У наредном периоду желимо да још више истакнемо дух посебности, топлине и осмеха који красе нашу школу заједничким учествовањем како ђака, наставника, родитеља, поштовалаца, тако и убудуће, надам се све више наших суграђана који ће моћи да имају увид у наш рад. Ево почели смо са украшавањем школе, овај пут учествујући сви и видим да су деца радосна и поносна на ову установу онако како и треба да буду.

Има ли простора за изучавање још неких инструмената?

– Ми редовно спроводимо анкете о заинтересованости ученика за школовање у музичкој школи, самим тим сусрећемо се са разним жељама, али морам да приметим да досадашња понуда инструмената у великом проценту одговара интересовањима, а имајући у виду да је тешко проширити радна места, а и наћи наставнички кадар који одговара нашим критеријумима, будите сигурни да ћемо сваку следећу идеју и потражњу добро размотрити, јер нам је у циљу да све што заживи у нашој школи, може и да траје и буде значајан допринос друштву.

Да ли су почеле припреме ученика за наступајућа такмичења?

– У нашој школи се доста унапред зна која ће се такмичења посећивати јер је потребно прилично времена да се ове врсте активности припреме, тако да одговор је потврдан, ђаци су почели са припремама и за такмичења и за концертне активности. Ове године, за разлику од свих претходних, на пролеће ћемо велики акценат ставити на Фестивал музичких и балетских школа Србије, јер ће се ове године то велико дешавање одржати први пут баш код нас, у нашој школи и нашем граду. Ја ћу овом приликом само споменути да су већ почеле припреме на глобалном нивоу, велики број људи из нашег града ће учествовати у дочеку гостију из мноштва градова из целе Србије, укључујући и велику подршку локалне самоуправе, тако да ћемо ове године моћи да удахнемо свежег фестивалског ваздуха, за шта до сада нисмо имали прилике у нашем граду на  овај начин и у овим размерама.

Традиционални Новогодишњи концерт

– За крај првог полугодишта и крај ове године, Концерт толеранције, који често организујемо у овом периоду, ове године је прерастао у Новогодишњи концерт. Ево прилике да га најавим, одржаће се 21. децембра у 18 часова у концертној дворани Музеја града. Од срца позивамо све љубитеље деце и музике да пропрате ово вече које смо назвали „Хармонија различитости“, где ћемо приказати љубав, разумевање, подршку и нежност кроз свирање, певање, слику и покрет.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here