Sava Šumanović

1138

Na današnji dan, 22. januara 1896. godine u uglednoj, građanskoj porodici rodio se veliki srpski slikar Sava Šumanović. Ranu mladost i poslednje godine života proveo je u Šidu. Školovao se u Šidu, Zemunu, Zagrebu i Parizu. Uveo je srpsko slikarstvo u savremene tokove evropske umetnosti. Poslednju deceniju života proveo je u roditeljskoj kući u Šidu neumorno stvarajući. Ubijen je u Sremskoj Mitrovici 1942. godine.

Za života je priredio 6 samostalnih izložbi. Učestvovao je na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Tokom treće decenije dvadesetog veka, u tri navrata boravio je u Parizu. Usavršavao se u ateljeu Andrea Lota, učestvovao je na mnogobrojnim izložbama u Parizu. Uspeo je da bude zapažen od francuskih likovnih kritičara koji su komentarisali njegova dela. Francuska vlada otkupila je 1926. godine dva akta koji se i danas nalaze u muzejima La Rošelu i Onfleru. Najznačajnije delo „Pijani brod“, naslikao je 1927. godine u Parizu za samo 6 dana i noći. Nakon izlaganja na Salonu nezavisnih ova monumentalna kompozicija je reprodukovana na naslovnoj strani umetničkog časopisa „La Cropouillet“ februara 1928. godine. Prekretnica u njegovom radu dogodila se za vreme poslednjeg boravka u Parizu tokom 1929. godine. Slike nastale te godine predstavljaju početak najznačajnijeg stvaralačkog perioda koji je usledio u Šidu.


Od marta 1930. godine stalno boravi u Šidu. Neumorno stvara do kraja života. Smatra se da je tokom poslednje decenije koja se definiše kao Šidski period naslikao oko 600 slika. Spoj talenta, obrazovanja, iskustva Pariza i svetlosti Srema u najkraćim crtama predstavljaju osnovu ove stvaralačke faze. Kao tema tokom Šidskog perioda dominira pejzaž. Druga omiljena tema je akt. Slikao je u ciklusima, opredelivši se za ovaj metod da bi ostvario željeni cilj, stvaranje sopstvenog jedinstvenog stila. Najpoznatiji ciklusi su: Proleće u šidskim baštama, Kupačice, Dečiji likovi…


Doživeo je veliki uspeh na samostalnoj izložbi koju je priredio u Beogradu 1939. godine, kada je smelo izložio 411 dela. Nažalost, ova šesta samostalna izložba bila je i poslednja. Na dan otvaranja izložbe 3. septembra 1939. godine započeo je Drugi svetski rat. Vratio se kući pun poleta i nastavio da slika. Kada je Šid pripao Nezavisnoj državi Hrvatskoj, Sava Šumanović je prestao da potpisuje slike. Dva dana nakon završetka triptiha Beračice, 28. avgusta 1942. godine uhapšen je kao talac i zajedno sa 120 Šiđana rano ujutro, 30. avgusta streljan u Sremskoj Mitrovici.


Deset godina nakon umetnikove smrti, njegova majka Persida uspela je da ostvari njihovu zajedničku želju i u porodičnoj kući u Šidu 1952. godine otvorena je Galerija slika „Sava Šumanović“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here