„Нопал“ све бољи

Времеплов Недељне новине број 187 од 4. августа 1968. године

657

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 187 од 04. јула 1968. године.


Дебата о порезу

Сазнајемо да су органи управе почели да припремају материјал за следећу седницу Општинске скупштине која ће се одржати крајем августа. Према усвојеном програму рада, приоритетно место на дневном реду ове седнице добиће материјал о пореској политици и доприносима грађана. Колико смо обавештени, одборницима ће бити презентован материјал на кога ће моћи да се упознају колико све грађана је у прошлој години имало веће приходе од два милиона старих динара и из којих су професија ови грађани.

„Нопал“ све бољи

…Једна мала фабрика постаје све боља и у производњи и пласману своје робе. То је „Нопал“. Колектив индустрије електро-инсталационог материјала нашао је своје „место под сунцем“ у привредном животу наше земље. Добро газдовање у овом предузећу допринело је да се освоји производња нове робе коју тржиште захтева и да се прошири кооперација са моћнијим фабрикама у нашој земљи… Оно што је најважније 235 запослених у овом колективу су задовољни…

Педантни аналитичар Лазар Ненадов изнео нам је податке шестомесечног обрачуна за ову и поређења ради истог периода за прошлу годину. Подаци, мора се рећи, импресионирају. Да пођемо од акумулације односно од средстава која остају у фондовима предузећа. За првих шест месеци ове године остатак дохотка износи 560.000 динара, што је за 110.000 више него за читаву прошлу годину (за шест месеци акумулација је износила 135.000 динара)…

Као произвођач електро-инсталационог материјала Нопал се није задовољио само производњом робе од бакелита. Људи у овој фабрици повиновали су се захтевима тржишта.

– Као што је познато – рекао нам је економиста Богољуб Тркуља – добајићемо нове машине за производњу месинганих сијаличних грла са улошком од порцелана. Садашњи квалитет бакелитних грла за већину потрошача не одговара, а нарочито за оне који уживају да виде лепо украшене лустере…

Годишња вредност производње металних грла износиће око три милиона динара, а наши производни капацитети биће такви да ће домаће тржиште бити тесно…

Трагични удеси

Биланс саобраћајних несрећа све је трагичнији. У првих шест месеци ове године на друмовима наше комуне био је 41 удес у којима је изгубило живот четири лица, док је 31 теже повређено. Са поређењем за првих шест месеци прошле године број удеса се није повећао. Али су овогодишњи много трагичнији. За првих шест месеци прошле године на друмовима је нашло смрт само једно лице, док их је свега девет повређено.

Откуд то, питали смо начелника Секретаријата унутрашњих послова Јову Ковачевића, да су удеси, иако су по броју исти, ове године трагичнији. – Има више разлога. Пре свега саобраћај је све већи из дана у дан. Свакога месеца се региструју нова возила. Сем тога, путна мрежа је проширена. Наша комуна сада има излаз на све стране, а до јуче није било тако. Када се пажљивије погледају статистички подаци који су извађени из прекршајних пријава, онда се тек могу добити прави разлози толиком броју трагичних удеса…

– Тачно је да су возачи недисциплиновани и да многи од њих не поштују саобраћајне прописе. То непоштовање је често узрок несрећа. Што се нас тиче, ми ћемо ту пооштрити контролу – закључио је Ковачевић…

Нова опрема

Чланове Ауто–мото и туринг клуба „Бачка“ свакако ће обрадовати вест о куповини нових уређаја, који ће служити за одржавање и поправку путничких аутомобила. Како нас је обавестио секретар клуба Ђока Продановић, ускоро стижу нови хидраулични уређаји за пеглање и уобличавање хаварисаних возила.

– Сем тога – рекао нам је даље Продановић – купили смо и машину за глачање равних делова на аутомобилима, као и уређај за вађење уља из мењача. Са садашњим уређајима и новим купљеним, Ауто–мото и туринг клуб „Бачка“ биће способан да врши све радове на путничким аутомобилима. Нема сумње, за чланове Клуба то значи много. Јер, у многим случајевима до сада су појединци били принуђени да своја кола поправљају у сервисима у Новом Саду или неком другом граду.

Гради се нова бензинска станица

Недалеко од града, десетак километара на путу према Челареву, поред шуме „Полој“, почела је изградња нове бензинска станице „Југопетрола“. Већ су ископане јаме у које ће се поставити четири велика резервоара за гориво. Радници београдског грађевинског предузећа „Универзал“ почели су да изводе радове 19. јула и радови би требало да се заврше за 70 дана.

Из матичарског звања

Добили сина: Милица и Живан Папић, Нада и Миломир Јандрић, Ружена и Миша Частван, Даринка и Душан Косијер, Љуба и Јозеф Чуха, Стана и Младен Којић, Душанка и Богде Мрђа, Бранислава и Немања Томић, Стана и Илија Кутањац, Косара и Стево Стоисављевић, Марија и Радомир Грбић.

Добили кћерку: Госпа и Светислав Мирковић, Јелица и Градимир Јатић, Елена и Павел Банко, Јулија и Михаљ Сич, Даринка и Јово Станић, Босиљка и Перо Лукић и Милица и Јоца Лазаров.

Венчани: Маријан Васић и Алка Лаћарак, Слободан Вејновић и Даринка Вишекруна, Бранко Ђурица и Анка Павловић, Душан Белевић и Жужана Моцко, Милош Марић и Јелица Пешкан, Александар Копчок и Ана Шкрбић и Славко Крајновић и Јелена Банић.

Паркинг у центру града

У последње време навикли смо да на углу Шафарикове и Маршала Тита улице гледамо велики број запрежних возила паркираних чак и на пешачке стазе… Не само што ова слика ствара лош утисак на све оне који посете наш град, него се ствара прљавштина и ђубре које нико не чисти.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here