Отвара се Робна кућа у Младенову

Времеплов „Недељне новине“ број 174 од 12. маја 1968. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 174 од 12. маја 1968. године.


Златне медаље за „Карађорђево“?

Овогодишњи Новосадски сајам је још једна прилика за афирмацију Ловно – шумског и пољопривредног добра „Карађорђево“ као одгајивача расне стоке. Према добијеним информацијама „Карађорђево“ ће изложити расне коње, бикове, јунице, овнове и овце. Са својим четворопрегом липицанера „Карађорђево“ ће учествовати на мањежу Сајма. Очекује се да ће ово добро и ове године освојити неколико медаља за коње липицанерске расе.

До сада су два пута пастуви „Карађорђево“ проглашени шампионима Сајма. – Ове године, међутим, – рекла нам је инжењер Олга Ђокић – очекујемо медаље и за осталу нашу расну стоку. Пре свега за бикове, јунице и овнове. Интересантно је да сем „Карађорђева“ ни једна пољопривредна организација са територије наше комуне не учествује на Сајму…

256 носилаца „Споменице 1941.“

Према подацима који се налазе у материјалима за IX годишњу Скупштину СУБНОР – а на територији наше комуне живи 256 носилаца „Споменице 1941“. Поред тога живи 127 учесника НОР од 1941. године, 912 учесника од 1942. године, 610 учесника од 1943. године, 539 учесника од 1944. године или укупно 3.672 учесника НОР живи на територији наше комуне.

Признање стручњацима

Двојици младих стручњака Пољопривредно – индустријског комбината „Будућност“ одато је за првомајске празнике велико признање. Управник погона „Фарма“ Слободан Мугаршки и бактериолог овог погона Бора Марјански добили су прву награду покрајинске Привредне коморе за успехе у привреди Војводине у току 1967. године.

Награда је износила осам хиљада нових динара… – И поред тешке депресије која је владала у производњи и пласману свиња – каже се даље у образложењу – ова фарма је забележила знатан пораст производње у току 1967. године. Просечан број крмача износио је 552 комада (1966. године овај број је износио 441 комада), а број товљеника је порастао од 8.480 на 9.860 комада…

Према подацима савезне Привредне коморе ова фарма је најбоља у земљи по проценту искоришћења капацитета. Прасилиште се користи са 102 одсто (према 45,2 одсто код осталих), а товилиште са 78,9 одсто (према 53,3 одсто код осталих). Индекс прашења је 2,24 годишње према 2,0 код осталих фарми….

Отвара се Робна кућа у Младенову

Младеново ће кроз два месеца добити прву робну кућу. У ствари трговинско предузеће „Избор“ је почело са адаптацијом просторија за робну кућу. Планирано је да „Избор“ уложи око 70 хиљада нових динара за адаптацију и оправку зграде где ће бити смештена библиотека и просторије свих друштвених и политичких организација у месту. Одавно се у Младенову осећа потреба за отварањем робне куће, јер је врло слабо снабдевено текстилом и обућом. Тако ће на велико задовољство мештана тај проблем ускоро бити скинут са дневног реда.

Општинско такмичење ватрогасаца

Друго општинско ватрогасно такмичење које ће се у недељу одржати у Силбашу, окупиће 25 ватрогасних друштава са 400 ученика из свих места наше општине… Поред сеоских друштава своје учеснике послаће и индустријска предузећа: Меркур, ужарија „Дунав“ из Челарева, Житопродукт, Индустријски комбинат и ЛШПД „Карађорђево“… Поред ДВД на овом такмичењу вежбе ће извести и професионална јединица из Бачке Паланке која ће гледаоцима показати вештине спуштања са црквеног торња, гашење импровизованог пожара и друге вештине… Пре почетка такмичења у Силбашу ће се на свечан начин отворити Ватрогасни дом који је изграђен уз помоћ и позајмицу грађана овог места.

Из матичарског звања

Добили сина: Зуза и Михаило Цабука, Анка и Јанко Беличка, Драгиња и Рајко Грабеж, Јованка и Мирко Јовић, Душанка и Матијаш Арваи, Драгослава и Недељко Даничић, Милка и Милорад Пилиповић, Вида и Младен Јовичић, Бланка и Јосип Марветић, Василија и Борислав Бороцки, Јулијана и Јанош Милер и Божица и Мирко Јосиповић.

Добили ћерку: Јела и Љубомир Бенић, Стојанка и Јеврем Антић, Госпава и Стојан Ђукић, Марица и Божо Угрица, Зорка и Милан Гашпаревић, Марија и Андрија Галко, Јулка и Паја Лучар, Тереза и Јожеф Хорват, Госпава и Славко Соро, Стана и Душан Зоњић и Славка и Васиљ Ребчек.

Венчани: Милан Јовић и Радмила Ковачевић, Илија Смиљанић и Стана Јарић, Живан Урошев и Михољка Окиљевић, Новица Петковић и МилицаПознанов, Богдан Зечевић и Стојанка Марцикић, Милан Мишковић и Љубица Миливојевић, Лајош Месарош и Ана Лукин, Имре Слобода и Милка Блажић, Милан Николић и Анкица Ковачевић, Драган Кнежевић и Милка Карановић, Чедо Танкосић и Радојка Кнежевић, Димитрије Лачански и Љубинка Радосавкић, Мирка Јосиповић и Божица Вјештица, Живан Демић и Нада Араповић, Милан Рађеновић и Надежда Драгутиновић, Иштван Миркаи и Ружа Фактор, Мирко Кнежевић и Мира Орељ, Младен Радун и Мара Родић, Ђуро Пилиповић и Босиљка Бокан, Гојко Бабић и Милева Бокић, Драган Кнежевић и Деса Трнинић и Здравко Галовић и Мирјана Бурсаћ.

Умрли: Лазар Јерков (65), Милош Поповић (67), Стана Косановић (75), Љубомир Бугарски (74), Мара Вишекруна рођена Салић (72), Урош Ристић (65), Марко Лаганчић (63), Сава Ступар рођена Угрен (70) и Матилда Бунда рођена Грол (75).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here