Умало трагичне новогодишње свадбе

Времеплов "Недељне новине" број 157 од 7. јануара 1968. године

Foto: Zgrada Opštine u Bačkoj Palanci

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 157 од 07. јануара 1968. године.


Златан сат Раденку Илићу

Раденко Илић четрдесетдвогодишњи милиционар из Пивница примио је из руку председника Скупштине општине Гавре Поганчева златан сат којим се награђује као најбољи, најсавеснији милиционар у нашој општини у току протекле године. Ова награда која је први пут уведена ове године убудуће ће постати традиционална и даваће се најбољим милиционерима који се истакну у току године.

За успешно извршене послове из области јавног реда и мира награђена је и станица Народне милиције мотор бициклом. За награђеног милиционара Раденка Илића, командир станице Народне милиције у Бачкој Паланци Славко Патрић пун је похвалних речи.

– Илић је савестан и дисциплинован милиционар – каже Петрић. – Заједно са Манојлом Авдаловићем он уредно обавља посао у Пивницама и Деспотову и заслужан је што се у овим селима знатно смањио број прекршаја из области јавног реда и мира. Илић се у служби налази непрекидно петнаест година.

Неће да раде!

Послови око инвентарисања нису једноставни, а у неким радним организацијама захтевају ангажовање више радника. Тако је Индустријски комбинат поред 29 комисија за инвентарисање ангажовао и радника из готово свих радних јединица ради физичких послова. Ипак, морао је да се обрати и испостави Завода за запошљавање. Завод је упутио 20 радника, од којих је требала да се одабере група од шесторице.

Међутим, сем једног сви су напустили посао. – Наши транспортни радници зараде месечно и по 1.200 динара – рекао нам је Бора Нинков, шеф Кадровске службе ИК – а. Радници које смо тражили од испоставе Завода за запошљавање могли су да зараде на пословима инвентарисања за осам дана бар 300 динара. Међутим, они су одбили мотивишући то да им се више исплати да примају материјално обезбеђење!

Због тога што незапослени неквалификовани радници неће да раде, Индустријски комбинат је једва решио питање радне снаге потребне за физичке послове око годишњег инвентарисања.

Тровање од торте?

Неке новогодишње свадбе у местима наше општине умало да су се завршиле трагично. Тако је у Гајдобри на свадби у кући младе Томиславке Бјелица, која се удала за једног Београђанина, прошле недеље тешко рањен гост из Београда. Једног тренутка девер је погрешно репетирао пиштољ и метак је прошао кроз плућа госта из Београда. Тешко рањен одмах је пренет у болницу, а сватовско весеље је спласнуло.

Умало трагична сватовска гозба одиграла се те недеље и у Челареву, на свадби Чедомира Медана из Гајдобре и младе из челаревске породице Миљевић. Сватови и гости из Гајдобре дошли су специјалним аутобусом у Челарево на ручак. Преко 30 сватова и гостију служило се са обилате трпезе. Међутим, убрзо после ручка поједини гости на свадби почели су да се превијају од грчева у стомаку. Бледи у лицу појединци су губили и свест. Затражена је брза интервенција лекара који је давао некима и инјекције за умирење болова и средство за испирање.

Две жене морале су бити упућене и у болницу. Нарочито је у лошем стању била Мира Куртеш из Бачке Паланке. Претпоставља се да је узрок масовног тровања на овој свадби покварена храна, а многи присутни на свадби мисле да је посреди сватовска торта. Најнепријатније је било домаћину Ђури Миљевићу, јер је на свадби његове кћерке могло доћи и до трагедије.

Гимназијалка добила „фићу“

Недавно је у хотелу „Турист“ приређено забавно, а за поједине штедише Комерцијалне банке и срећно вече. У другом колу лутријске штедње било је 10.000 бројева (један број на сваких 50.000 старих динара орочених на штедњу), а 41 згодитак у вредности од 4,5 милиона старих динара. Госте су успелим интерпретацијама забављали певачи Душица Стефановић, Оливера Марковић, Никола Каровић, браћа Бајић и оркестар Душка Раданчевића. На крају се све лепо завршило, а главни згодитак „застава 750“ припао је и овога пута „слабијем“ полу, ученици трећег разреда Гимназије Олги Станивуковић…

– Када ми је сусед први саопштио да сам добила „фићу“ – рекла нам је срећна добитница – нисам веровала. Мислила сам да се шали… – Продаћемо “фићу“ јер нам треба новца за студије – рекла је старија Олгина сестра Радмила – а новац од „фиће“ лепо ћемо ставити на штедњу…

На овом извлачењу фортуна је два пута наклоњена Миланку Јанковићу из Бачке Паланке, јер су његова два броја добила мопед и телевизор „атлас“, као и Хилди Реш из Бача која је поред фото – апарата добила и транзистор…

Из матичарског звања

Добили сина: Церовски Јованка и Ђура Ћурковић, Драгица и Бранко Коларић, Љубица и Младен Сабо, Ана и Јован Влајков, Јасмина и Радослав Босанчић, Јованка и Павле Јатић, Љерка и Војислав Лемић.

Добили ћерку: Ђогатовић Даница и Томо Родић, Радмила и Мирко Мандић, Зорка и Светко Чегар, Мара и Михајло Апић. Венчали се: Окрајац Јован – Павловић Милица, Фараго Ђура и Мацко Хелена, Јакшић Дане и Стојисављевић Анђа.

Умрли: Ћосић Ана рођ. Стражанац рођена 1894. године, Венгринг Павле рођен 1888. године.

Припреме (највероватније) код куће

Бачкопаланачки друголигаш Бачка ускоро треба да почне припреме за наставак пролећне сезоне. По свој прилици Бачка ће зимску сезону провести код куће, мада још није отпала могућност да се преселе у неки од приморских градова. – Ускоро треба да се одржи годишња скупштина клуба која ће коначно одлучити где ће се одржати зимске припреме – рекао нам је секретар клуба Сава Патрић… Заједнички састанак играча и управе предвиђен је за 16. јануар када ћемо отпочети припреме у сали.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here