Убод стршљена и осе: Препознајте реакцију на време

Стршљени и осе најопаснији у овом периоду године. Како да препознате њихов убод и како да реагујете да бисте избегли најгори сценарио?

Фото: Getty images

За почетак важно је речи: пчела напада када је угрожена, губи жаоку и умире. Оса као и пчела боде само у одбрани. Стршљен напада ретко у самоодбрани или када брани гнездо. Има већу жаоку него оса па зато његов убод више боли.


Последице зависе од места уједа на којем се појављују интензиван бол, едем, папула (чворић) и свраб. Ако вас инсект уједе у подручју гениталија и лица, може да изазове едем (оток). Нарочито је опасан убод у унутрашњост уста или орофаринкса (ждрела) са великим отоком и опструкцијом дисајних путева.

Убоди свих ових инсеката имају снажно локално иритативно и потенцијално опште токсично дејство. Када је локална реакција у питању, треба обратити пажњу на следеће: након убода, праћеног болом, јавља се пецкање и црвенило, али и црвени печати по телу, оток, отежано дисање, отоци у пределу лица и врата као теже компликације која могу да имају смртни исхода ако се не приме одговарајући лекови.
Опште токсично деловање манифестује се у виду хемолизе и бубрежне инсуфицијенције или парасимпатомиметском хиперактивношћу и то нарочито после убода стршљења чији отров садржи већу количину ацетилхолина који изазива повраћање, пролив, сужење зеница, појачано лучење пљувачке и узнемиреност. Код преосетљивих особа може се јавити анафлактички шок.

 

Све што треба да знате о убоду стршљена

Убод стршљена углавном може да изазове блажи оток или алергијску реакцију на отров, опасну по живот.

Реакција на убод стршљена је, иначе, непредвидива, а најопаснија је анафилактички шок који изазива: јак свраб по кожи, узнемиреност, отицање, копривњачу по телу, гушење, отежано дисање, грчеву у стомаку, губитак свести, грчење тела. Могући су и случајеви акутног инфаркта. Свако са оваквим симптомима мора да се одмах јави у најближу здравствену установу.

Важно је рећи да се након убода може јавити и касни тип алергијске реакције, више сати после убода, праћен оспама или тачкастим крварењем по кожи око убода и дифузно по телу.

Уколико се ради о блажим реакцијама, помоћи ће хладна облога, узимање антихистаминика и мазање кремом на бази антихистаминика.

Стручњаци саветују да особе које су имале озбиљну реакцију на убод стршљена, пчела или оса носе прибор за самопомоћ са апликатором са одређеном дозом адреналина па да у случају убода инсекта, саме себи да убризгају адреналин у спољашњу страну натколенице.

Убод стршљења код алергичних особа изазива отицање језика, ресице и душника и до гушења. По доласку у Хитну помоћ примењује се антиалергијска терапија, даје се кисеоник преко маске и инфузија.

Шта након убода осе и пчела?

Треба имати на уму да не смете да дирате или чешате место убода. Можете га зато хладити испод млаза хладне воде и ставити на њега лед. Помажу и кортикостероидну маст или крему.

Ако вас убоде пчела, њену жаоку сљуштите са коже тупом страном ножа или ноктом. Немојте хватати жаоку пинцетом или између ноктију како не би истиснули остатак отрова у кожу. Место уједа мање пчеле или осе треба опрати сапуном и водом. Уколико се јаве оток или бол, ставите на место убода хладне облоге.

Фото: Pixabay

Након уједа пчеле, осе или стршљена пратите појаву знакова преосетљивости (јак бол и оток или кратак дах и отежано дисање било ког степена), пише „Stetoskop.info„.

Ако вас инсект убоде у грло, одмах се јавите лекару, а у међувремену сисајте коцкице леда.

Терапија је антиалергијска и зависи од тежине клиничке слике. Убод се лечи антихистаминицима и кортикостероидима. Ако дође до анафилактичког шока, даје се интравенозно раствор адреналина, а у најтежим случајевима и интракардијално. У инфузији се дају антихистаминици, кортикиостероиди, норадреналин… Код највећих компликација даје кисеоник, а може се извршити трахеотомија или ендотрахеална интубација.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here