Zbog gustog dima zatvarali prozore

2046

Požar koji je buknuo na čelarevskoj deponiji protekle nedelje nakon par dana je i ugašen. Gust dim primorao je Čelarevljane da zatvaraju prozore i da se zapitaju šta je uzrok požara, jer su požari na deponiji postali učestali, i to ne samo u Čelarevu. Odgovor smo potražili od Mite Lačanskog, predsednika opštinskog Štaba za vanredne situacije.

– Najvažnija vest je da je požar sada ugašen i da smo uspeli da sprečimo njegovo širenje. U gašenju je učestvovao JKP Komunalprojekt, profesionalna vatrogasna brigada opštine Bačka Palanka, dobrovoljna vatrogasna društva, vatrogasci iz Bača, Beo- Čib, firma „Ćosić“. Pomagao nam je i „DMD – Sistem“, Pivara koja nam je ustupila hidrante da ih ne bismo donosili iz Palanke i gubili na vremenu… Nije jednostavno ugasiti požar ovakvih razmera na tako velikoj površini… to se radi i nasipanjem natopljenog zemljišta, kaže Lačanski.

Požar na deponiji u Čelarevu

Da li je uzrok ljudski faktor ili visoka temperatura?

– To za sada ne znamo. Sve je moguće, ostaje nam da u danima koji dolaze to utvrdimo. Činjenica je da ima mnogo nesavesnih građana, koji primera radi izbacuju smeće a da ni ne priđu deponiji, istovare ga na ulazu…

Ko je odgovoran?

– JKP Komunalprojekt nije odgovoran, ako možda to mislite. Komunalprojekt jeste preuzeo komunalne delatnosti, što znači odnošenje smeća na deponiju, ali JKP ne kontroliše, tačnije ne vrši nadzor nad deponijom pa samim tim ni nad ljudima koji tu dolaze i istovaraju smeće.

Da li je dim koji je dolazio sa deponije opasan za zdravlje?

– Ja zaista to ne znam, nije iz mog domena, možda da pitate vatrogasce…

Šta ćete učiniti da se požari ne ponavljaju?

– Činjenica je da postoji problem sa deponijama, i to ne samo u Čelarevu. Štab za vanredne situacije i opštinski Odbor za bezbednost u narednom periodu tražiće najbolje rešenje kako da se požari spreče i kako da se cela priča oko deponija dovede u red, što može biti izuzetno teško ako građani nastave da na primer izbacuju razne vrste otpada i to na samom ulazu i time zakrčuju prilaz deponiji, jer mi zaista ne možemo uticati niti
kontrolisati da li će neko u nekom momentu zbog nesavesnosti izazvati požar. U tom smislu
svi smo odgovorni.

Pogledaj: (13.06.2017.) Ugašen požar u Pivnicama

Pogledaj: (05.04.2017.) Šta je razlog 5 požara na 3 deponije u 9 dana?

Pogledaj: (11.04.2017.) Šta kažu nadležni o čestim požarima i piromanima? (VIDEO)

Pogledaj: (03.04.2017.) Ponovo veliki požar – ovaj put u Tovariševu

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here