Како правилно опрати јагоде тако да из њих изађу сви пестициди и бактерије?

Прочитајте и како препознати домаће јагоде

Foto: Getty Images

Радо можемо да се присетимо прошлих времена када смо могли јагоде само да обришемо од кошуљу и поједемо је. Времена су се драстично променила, па самим тим морамо бити образивији како перемо воће и поврће, поготово оно које није из домаће производње.


Домаћице су раније могле само да оперу јагоде под млазом воде и да спреме неки врло укусан колач или џем, али данас то није довољно пошто се прљавштина и токсини задржавају у јагодама.

Због чега је важно добро опрати воће?

Уколико не обратимо пажњу како перемо намирнице, токсини из воћа и поврћа сеталоже у организму и што је најгоре могу изазвати катастрофална обољења, као што су хроничне болести и аутоимуна обољења – упозорама Светска здравствена организација.

Како опрати јагоде содом бикарбоном?

Јагоде потопите у посуду са водом, а онда одозго постите једну до две кашичице соде бикарбоне. Затим рукама измешајте како би се сода равномерно распоредила свуда по јагодама.

Оставите да стоји пола сата, а потом поново оперите јагоде и потопите их још мало у воду. Након тога јагоде можете још једном да оперете под млазом воде и воће је спремно за употребу.

Осим соде бикарбоне, за чишћење воћа од токсина одлично се показало и алкохолно сирће, јер великом брзином убија све штетне микробе на воћу. Сода бикарбона је због састава добро средство за извлачење штетних токсина из воћа.

Воће се прво остави у сирћету двадесет минута, а након тога се може мало испрати и оставити у мешавини соде бикарбоне и воде. То је најбољи начин да будете сигурни да је оно што уносите у свој организам безбедно.

Како препознати домаће јагоде?

Јагоде које су узгајане у домаћим пластеницима или пољима такође могу бити третиране пестицидима, а то што су домаће не искључује ту опцију.

Али с домаћим јагодама барем знате да нису прошле неколико граница, више паковања, вожњу и ко зна какво третирање. Уз то, куповином домаћих производа подржавамо локалне произвођаче, а тиме и цјелокупну економију. И оно, најважније, домаће јагоде су укусније од увозних.

Разлика купљене и домаће јагоде је у пар карактеристика – укусу, боји, мирису и изгледу.

Укус домаће јагоде

Главна разлика домаће и купљене јагоде је у укусу. Као и разлика код увозног и домаћег парадајза, јагоде произведене локално имаће пуно интензивнији укус. Неће се имати утисак као да су пластичне или као да би требало да им додате шећера да би имале барем неки укус. Домаће јагоде имају јак, сладак и укусан укус који остаје у устима и након конзумирања. Такође, кад се користе у колачима, дају снажну арому.

Мирис домаће јагоде

Купљене увозне јагоде врло често немају никакав мирис или је он врло слаб. Као и код укуса, он ће бити половичан и једва ће подсећати на јагоду. Разлог за то је што се увозне јагоде често беру док нису зреле и црвене. Боју и мирис даје сунчева светлост која у овом случају изостаје.

Облик домаћих јагода

За разлику од увозних јагода, домаће јагоде ће бити неправилног облика, с деформацијама и пукотинама. У последње вриеме се код увозних јагода примећују врло велики плодови. Код домаћих јагода је то риеткост те ће већина бити средње величине и пуне неправилности у облику. Уз то, увозне јагоде су јако тврде на додир и док се једу, док су домаће пуно мекше.

Боја домаће јагоде

Док су увозне јагоде интензивне црвене боје, домаће не морају бити такве. Свакако, то зависи од сорте, али домаће јагоде варирају од светлоцрвене до тамноцрвене боје. Боја домаће јагоде унутра може бити пуно светлија од спољашњег диела, док ће увозне јагоде бити јарко црвене изнутра и споља.

Петељка код домаће и увозне јагоде

Један од елемената по којем можете препознати домаћу јагоду је и њена петељка. Наиме, код домаћих јагода је петељка блиедо зелена, а разлог за то је то што су недавно убране. Ако је петељка тамнија, значи да је прошло више времена од бербе. Разлика је и у семенкама; домаћа јагода ће имати пуно више семенки од увозне.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here