Jedinstven srpski hram ispod australijske pustinje

9 metara pod zemljom krije se najunikatnija srpska bogomolja.

824

Jedinstvena svetinja Srpske pravoslavne crkve – podzemni hram Svetog proroka Ilije nalazi se u mestu Kuber Pidi u pustinji u južnoj Australiji. Smeštena je 9 metara ispod zemlje.

Hram ukopan u brdo zbog visokih temperatura, koje prelaze i 40 stepeni Celzijusa, neobičan je po tome što nema nijedan potporni stub već je cela crkva isklesana u kamenu. Dugačak je 30, visok 7 i širok 5,3 metra.

Srbi koji su u Kuber Pidi dolazili trbuhom za kruhom imali su i potrebu za duhovnim, religioznim ispovedanjem. Naši rudari koji su ovde kopali poludrago kamenje, opal, tako su iskopali jedan od najlepših bisera ne samo srpske, pravoslavne, nego i ukupne hrišćanske kulture. Desetine hiljada turista dolaze da ga vide i dive se njegovoj nesvakidašnjoj lepoti.

Pošto je zemlja pomešana sa solju i krečom bilo je nemoguće crtati freske na tom materijalu. Ipak, jedan umetnik iz Novog Zelanda, uspeo je, koristeći kao uzorke srpske ikone iz doba Vizantije, da iskleše stenovite delove zidova. Tako su nastale jedinstvene freske, ne crtanjem već klesanjem u stenama.

U hodniku, uklesana u zidu, nalazi se figura Svetog proroka Ilije. Iznad ikonostasa je Širšaja Nebes sa dva anđela sa strane. Na gornjem mestu je Hristos, a na galeriji prikaz krštenja Hristovog.

Pod zemljom se nalaze crkva, crkveni dvor, parohijski dom i crkvena škola. Ova bogomolja pripada australijsko-novozelandskoj mitropoliji na čelu sa njegovim preosveštenstvom vladikom Irinejem. Završena je i osveštana 1993. godine.

Vladika Irinej ističe da je ovo najunikatnija srpska bogomolja i da će dati sve od sebe da se ova naša crkva unese na spisak dragocenih zdanja koja se nalaze pod zaštitom UNESKO-a.
Pod zemljom Kuber Pidija u Australiji utočište su pronašli ljudi mnogih nacionalnosti, među kojima su i Srbi. Ovaj umnogome jedinstveni gradić smešten je na oko 800 kilometara severno od Adelejda. U njemu ima oko dve hiljade stanovnika, a zbog pomenutih „nenormalnih“ vremenskih uslova i pustinjskih temperatura većina njih živi pod zemljom.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here