Obeležen Dan škole „Žarko Zrenjanin“

U Obrovcu

1246

U vreme obeležavanja Dana oslobođenja u Obrovcu je obeležen i Dan škole 20. oktobar.


Na početku ovog izveštaja mora se istaći da je po tvrdnjama Miloša Radojčina, a prema podacima arhiva Vojvodine obrovačka škola jedna je od tri najstarije škole u Vojvodini. Dan škole za vreme vladavine Nemaca i Mađara nije se ni slavio. Administracija je vođena na mađarskom, a kasnije i na srpskom jeziku. Prema pouzdanim saznanjima prva srpska škola u Obrovcu je napravljena 1757. godine na području sela.

Između dva rata školski upravitelji vodili su računa da se deca obavezno pričeste, da se posećuje Crkva i da se obeležavaju svi veći verski i državni praznici. Posle rata i odlaska Nemaca 1944/45., a zbog velikog priliva kolonista, dotadašnje prostorije škole postaju male, pa su tako školske učionice bile razmeštene na sedam lokacija u selu. Dolaskom kolonista 45/46 godine oformljena su četiri razreda sa prosekom od 53 učenika po odeljenju. Sva četiri razreda je vodio naš čuveni učitelj Stevan Vardić.

Prvi direktor 1946. godine osnovne škole u Obrovcu je bila Draginja Jovin, koju je kasnije nasledio naš poznati učitelj Ivan Jatić. Nastava je u to vreme izvođena u otežanim uslovima zbog udaljenosti učioničkih prostorija. U ovoj školi prvi put se polaže mala matura 1953/54 godine, a ta generacija se smatra najuspešnijom u Obrovcu. Nova škola je izgrađena 1961. godine koja i danas predstavlja ponos sela, a prva generacija je u novu školu krenula 1962. godine.

Direktor nove škole je bio Milan Kozomora, a sekretar Nine Erceg. Od te 1962. godine se dan škole proslavlja na dan 20. oktobra. Poznato je i to da je te davne 1962. godine u školi bilo 825 učenika, a školske 1975/76 godine škola je dobila i Oktobarsku nagradu.

Obeležavanje dana škole „Žarko Zrenjanin“ u Obrovcu ove 2018. godine  izvedeno je u sportskoj dvorani uz prisustvo celokupnog školskog kadra, učenika, roditelja i građana Obrovca. Priredbu je otvorio novopostavljeni direktor ove škole profesor Dragan Žarković, koga su prvi put imali priliku da upoznaju prisutni Obrovčani na priredbi.

Program – scenario za ovu svečanost uspešno su organizovali sa svojim učenicima prosvetni radnici Mirjana Kokanov i Vera Kesić. Priredbi su prisustvovali i penzionisani prosvetni radnici ove škole, kao i bivši direktori Stojan Temerinac, Miodrag Puškar i Stevan Panić. Ovu svečanost su iskoristili da se uz sve počasti i zahvalnost za dosadašnji rad u školi isprati u redovnu penziju ugledni profesor i pedagog Slavica Ajder koja je najveći deo svog radnog veka provela u ovoj školi.

Posle priznanja koja su joj uručena direktor škole profesor Žarković organizovao je za sve prisutne druženje u čemu su mu pomogli njegovi prijatelji i sponzori: Mita pekar iz Tovariševa, Dunav osiguranje i Ekom Bačka Palanka. Tako je uz proslavu Dana škole i ispraćaja u penziju nastavnice Slavice Ajder završeno obeležavanje Dana škole u Obrovcu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here