Ovako je nekad bilo u Bačkoj Palanci

Vesti iz 1965. godine

3003
Pošta u Bačkoj Palanci (sredina XX veka)

Pogledajte vesti bačkopalanačkih Nedeljnih novina iz 1965. godine. U tekstu se nalaze vesti iz broja 4 od 24. januara 1965.


Bez prelazne ocene

Prvo polugodište srednje škole u Bačkoj Palanci, završile su sa neočekivano slabim uspehom. Od ukupno 1.219 učenika, svega 413 je bez negativnih ocena. Ovakav neuspeh ni najveći pesimisti nisu očekivali.

Direktor Ekonomske škole Božidar Kovačević kaže:

– Činjenica je da učenici koji dolaze kod nas posle osnovne škole imaju slabu kulturu govora i da nisu savladali ni osnovno elementarno predznanje koje bi im omogućilo normalno praćenje nastave. Sem toga, u našoj školi postoji veliki broj učenika koji svakodnevno putuju iz okolnih sela.

– Bilo je teškoća – kaže direktor Gimnazije Novak Tomanović.

– Poznato je naime, da su mnogi učenici primljeni u prvi razred bez selekcije. A oni su baš ti koji kvare prosek. Da, i đaci putnici, i to je problem za sebe. U Bačkoj Palanci se ozbiljno oseća nedostatak jednog srednjoškolskog internata.


Problem – nekvalifikovani

Poslednjih dana protekle godine u opštinskom Zavodu za zapošljavanje registrovana su 783 nezaposlena radnika i službenika, od kojih su dve trećine žene. Kvalifikovanih radnika bilo je svega 85, službenika sedam, pomoćnog osoblja 40, a svi ostali su nekvlaifikovani radnici. Kvalifikovane radnike nije teško uposliti, jer se u komuni oseća velika potreba za takvim kadrovima. Oni ostaju na teretu Zavoda za zapošljavanje relativno kratko vreme, izuzev profesija koje u savremenoj proizvodnji više ne igraju nekadašnju ulogu i starih i bolesnih lica, koje privredne organizacije nerado primaju.

[wonderplugin_slider id=181]

 

Problem je nekvalifikovana radna snaga, pogotovo ženska. Pre svega zbog toga, pošto su mogućnosti za zapošljavanje nekvalifikovanih radnika ograničene, a i zato što svi oni reflektiraju na lakše poslove i bolje uslove rada.


Poziv iz Despotova

Dvorište mladog despotovačkog kooperanta, Toše Gajića posetilo je prošle godine nekoliko delegacija iz zemlje i inostranstva. Toša, istina, ne zna od kuda su bili svi ti ljudi koji su dolazili sa stručnjacima Zemljoradničke zadruge u njegovo dvorište, ali ipak zna da su neki bili iz Sovjetskog Saveza, Sjedinjenih Država i Poljske.

Ruse je prepoznao po govoru. Na kraju su obećali da da će ga pozvati u goste, ali tek kada njihova dvorišta budu ličila na njegovo… A dvorište Toše Gajića zaista se razlikuje od ostalih. Razlikuje se po veličini obora, po prostranstvu i urednosti. Sem toga, u dvorištu se nalazi i pravi vodovod.

Toša više ne vadi vodu kantama iz bunara. Zamenuo ih je motor koji je doveo vodu u kuhinju i novo kupatilo sa bojlerom.


Ove godine autobuska stanica?

Na zboru birača, koji je ovih dana održan u Mladenovu, raspravljalo se o najvažnijim pitanjima i problemima sela.

Istaknuta je potreba da se u idućoj godini jedan deo sredstava od samodoprinosa odvoji za izgradnju autobuske stanice.

Birači su, takođe, obavezali Mesnu zajednicu da pre svih problema reši problem pijaće vode i da povede daleko veću brigu o održavanju puteva i prelaza u selu. Da bi se uspešno rešila samo ova dva problema potrebno bi bilo uložiti skoro sva sredstva kojima raspolaže mesna zajednica.


Javne govornice (možda) u aprilu

Javne telefonske govornice sastavan su deo razvijenog gradskog života. U Bačkoj Palanci, čija se urbanizacija vrši ubrzanim tempom, neophodnost javnih govornica oseća se sve više. Kako za sada nema nijedne, a ustanove u kojima postoje telefonski aparati, rade do dva sata po podne, građanima preostaje jedna jedina mogućnost – da se u popodnevnim satima posluže aparataom dežurnog službenika Pošte.

Nedeljom, otpada i ova mogućnost, jer pošta ne radi. Upravnik palanačke Pošte, Aleksandar Bežanov smatra da će predviđeni broj govornica biti u stanju da zadovolji sve potrebe građana, s obzirom da je broj telefonskih pretplatnika u gradu znatno porastao otkako je proradila nova Pošta.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here