Прво место за ТШ „9. мај“ у пројекту „Улога школе у превенцији и заустављању дигиталног насиља“

500
Извор: ТШ "9. мај"

Техничка школа „9. мај“ Бачка Паланка је узела учешће у пројекту који се реализовао у периоду од септембра до краја децембра 2021. године. ТШ „9. мај“ Бачка Паланка је у категорији средњих школа заузела и поделила прво место са Машинском школом из Краљева.


Пројекат „Улога школе у превенцији и заустављању дигиталног насиља“ је од јавног националног интереса значајних за образовање у 2021. години који је реализовало Удружење професора информатике Србије из Новог Сада уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Циљ пројекта је био да се у пројекат укључи што већи број основних и средњих школа, ученика, учитеља, наставника, професора и стручних сарадника из Републике Србије како би се упознали са појмовима дигиталног насиља, како би благовремено препознали облике дигиталног насиља и предузели мере у превенцији на нивоу школе када се насиље догоди, те да се упознају са алатима за креирање мултимедијалног садржаја (блог, презентација, постер, флајер, видео запис…)

У оквиру пројекта је био организован и такмичарски део у креирању мултимедијалног садржаја подељених у две категорије – основне школе и средње школе.

У такмичарском делу пројекта учествовало је 19 школа од пријављених 67. Пристигао је велики број радова у формату презентација, плаката, филмова, есеја, припрема за час, радионица и друго.

Стручни жири су чинили:

1. Проф. др Емир Скејић
2. Проф. др Лазар Копања, вандредни професор и декан Факултета информационих технологија Алфа БК Универзитета у Београду;
3. Ксенија Пиљевић, професор информатике и рачунарства у Хауксен школи у Ослу, Норвешка;
4. Горан Јовишић, професор информатике и рачунарства у Карловачкој гимназији, као техничко лице и у име организатора Удружења професора инфоеррематике Србије.

Најважнији критеријуми оцењивања су били мултимедијалност радова, број укључених ученика, наставника, стручних сарадника из школе (омасовљавање пројекта).

Тим из бачкопаланачке школе је креирао 22 рада (филм, презентације, флајери), одржана су предавања од стране психолога Сање Ратковић, представника Ученичког парламента, матураната одељења IV1, који су и аутори радова. Ментор им је била професорица Светлана Ерцег.

Резултати такмичења су објављени крајем децембра 2021. године.  Друго место су поделиле средње школа из Вучитрна и Лепосавића, а треће место је заузела Железничко-техничка школа из Београда.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here