Petarde nisu igračke – izazivaju stašne posledice

Može doći do težih opekotina sa znacima infekcije

1086
Foto: Pexels

Svake godine, posebno oko praznika, dođe do povreda zbog bacanja petardi. Ne prođe godina bez vesti da je neko dete teško povređeno dok se igralo sa ovim pirotehničkim sredstvima. Iako je njihova prodaja maloletnim licima zabranjena, kako se najluđa noć bliži, prasak petardi je širom Srbije sve učestaliji.


Ne bacajte pedarde, opasne su!

Uoči novogodišnjih praznika oglasili su se i lekari, koji su upozorili da se svake godine susreću sa povredama koje nastaju zbog petardi, od površnih blagih opekotina, do težih opekotina sa znacima infekcije, otvoreni i zatvoreni prelomi i delimične ili potpune amputacije, zatim povrede očiju i sluha.

Petarde nisu igračke

Petarde nisu igračke, upozoravaju uoči predstojećih praznika svi nadležni i podsećaju da pirotehnička sredstva nikako ne treba kupovati od neovlašćenih lica i na mestima koja za to nemaju dozvole, a posebno da ih deca ne kupuju i ne koriste bez kontrole roditelja.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Povrede su od površnih blagih opekotina, do težih opekotina sa znacima infekcije, otvoreni i zatvoreni prelomi i delimične ili potpune amputacije, zatim povrede očiju i sluha.


Veterinari: Životinje mogu da dožive srčani udar zbog petardi

Osim što ovaj vid zabave može da dovede do ozbiljnih povreda, mogu i da uznemire kako ljude tako i životinje i dovedu do srčanih udara.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here