Четворо деце на Институту за мајку и дете преминуло због великог кашља

Једно дете на механичкој вентилацији

1197
Фото: Pixabay

Због великог кашља је преминуло четворо деце на Институту за мајку и дете „Др Вукан Чупић“ а повећан је и број оболелих највише код деце, па и код одраслих, упозорава за РТС проф. Владислав Вукомановић, дечји кардиолог и заменик директора Института. Наглашава да за велики кашаљ нема боље одбране од имунизације.


Вукомановић најављује да ће следеће седмице у Институту почети да ради најсавременија сала за катетеризацију у Европи у којој ће најбољу помоћ добијати најтежи пацијенти с урођеним срчаним манама.

Повећао се број оболелих од великог кашља и код деце и код одраслих. Бебе које нису стигле да добију вакцину, односно одојчад од два, три или четири месеца могу да развију веома тешку клиничку слику великог кашља, упозорава Владислав Вукомановић.

Наводи да је, нажалост, велики кашаљ био узрок смрти четворо деце у Институту за мајку и дете.

„Код четири болесника, нажалост, завршио се смртним исходом. Једно дете је тренутно на механичкој вентилацији, на такозваном респиратору, што значи да је респираторно и животно веома угрожено“, наводи Вукомановић.

Истиче и да је број позитивне деце на пертусис око 70, а да је хоспитализовано две трећине.

„Половина болесника је хоспитализована код нас и указује на експоненцијални пораст деце која испољавају тешку клиничку слику ове болести“, наглашава Вукомановић.

Најбољи лек – обавезна имунизација

Вакцинација против великог кашља је обавезна, почиње у другом месецу живота, у неколико доза и завршава се све пред полазак у школу.

Међутим, ово је неки период када деца још нису вакцинисана или нису развила имунитет, а велики кашаљ је најопаснији управо за тај узраст.

Вукомановић наглашава да не постоји бољи лек ни одбрана од великог кашља од вакцинације и то не само деце која су вакцинисана редовно по календару. Али, наглашава да је вакцинација по календару код деце у најранијем узрасту је неопходна.

„Зашто су четири детета умрла и зашто је толики број заражених, сигурно је због недовољне и инсуфицијентне вакцинације старијих особа. И то долази на наплату на овај најтрагичнији начин“, упозорио је заменик директора Института за мајку и дете.

Када је реч о изменама у календару имунизације да деца и после основне школе добију ревакцину, као и да се труднице вакцинишу, Вуковановић каже да је Министарство већ реаговало и донело упутство које ће се спроводити у пракси.

И друге групе вируса у овом периоду године највише погађају малу децу.

„То је најосетљивија група мала деца испод шест месеци или годину дана која развију рецимо бронхиолитис изазван респираторним синтицијалним вирусом. Затим то су многи други вируси који могу да изазову упале плућа, бронхитисе и бронхиолитисе и код школске деце“, наводи Вукомановић.

Најсавременија сала за катетеризацију у Европи

У Институту за здравствену заштиту мајке и детета „др Вукан Чупић“ следеће седмице почиње да ради најсавременија сала за катетеризацију у којој ће најбољу помоћ добијати најтежи пацијенти са урођеним срчаним манама.

„То је за нас, каже се у неком другом смислу, зора здравља, али почиње практично да се дешава оно што смо очекивали већ неколико година уназад, а то је да реновирамо и обнављамо наше капацитете када је реч о имиџинг технологијама, пре свега ЦТ, скенер, катетеризацијска сала“, истиче дечји хирург.

Наводи да је катетеризацијска сала најмодернија сала у Европи у овом моменту и да пружа неограничене могућности за све интервентне кардиолошке процедуре које се могу обавити у свим светским центрима.

„Ми ћемо се трудити да сала што више ради и да наше мале болеснике са структурним аномалијама срца лечимо на најсавременији начин. Једна од могућности је и да позовемо иностране стручњаке за примену оних техника које су сада најсавременије у Америци и Европи“, поручује Вукомановић.

Повећан број деце са срчаним проблемима

Упала срчаног мишића, упала срчане кесе, такозвани перикардитиси код деце се појављују сезонски, објашњава Вукомановић. На сву срећу, без смртних исхода. Деца се излече и буду пуштена кући.

Истиче да је сала за катетеризацију управо решење за децу која се роде са срчаном маном, са срчаним проблемом.

„Интервентне процедуре пружају могућност да се проблем реши под значајно мањим ризицима. Без отварања, без реза. Без отварања грудног коша и без реза, само под контролом рендгена“, објашњава дечји кардиолог.

Порука мајкама

Данас је дан борбе против пушења, ако трудница пуши док носи бебу, односно мајка, родитељи, све то има посебне специфичности.

„Нећемо погрешити ако кажемо мајци да уколико настави са пушењем у трудноћи, да повећава ризик од плућних обољења, ризик од превремено рођења свог детета, од појаве астме код свог детета, дијабетеса мелитуса па чак и урођених срчаних мана. Мајке то осећају веома добро и мислим да неће недостајати мотивације да бар мајке престану да пуше“, апелује Вукомановић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here