Муке житеља Нештина: И даље без редовне аутобуске линије (ВИДЕО)

И док мештани Нештина чекају да се, како кажу, неко одгоре и њих сети, сремски део општине Бачка Паланка буквално нестаје

1584

НЕШТИН – Село ни на небу ни на земљи, тако у једној реченици Нештинчани описују место у ком живе. Иако географски припадају Срему, административно, део су општине Бачка Паланка, до које могу преко границе са Хрватском или около, преко Новог Сада, за шта им је потребно 2 сата вожње. И то, наравно, под условом, да имају свој аутомобил, јер редовне аутобуске линије нема, ни у једном, ни у другом правцу, преноси РТВ.


Михајло Хулала рођени је Нештинчанин и памти време пре распада Југославије, када се, како каже, у селу лепо живело. Више од 30 година касније шаљиво одговара да је ситуација таква да локалног ветеринара зову доктором.

„Онда је било много боље, било је и превоза, било је и Домова културе, кафана, кафића, фино се живело овде. А сада? А сада је јако лоше, немамо превоз, немамо ништа, спали смо на једну продавницу, нема аутобуске линије, ништа нема“, рекао је Хулала.

За све што не подразумева подмиривање основних животних потрепштина мештани Нештина морају у Бачку Паланку, којој административно припадају, али за то им је осим аутомобила потребан и пасош. Са друге стране Ни одлазак у прво суседно село на сремској страни, Сусек, није једноставно, јер редовне аутобуске линије нема.

„Најефикасније решење би било да се направи нека редовна линија Нештин Нови Сад или да припаднемо Сремској Митровици или тако нешто, ово од моста верујем да нема ништа“, напомиње Хулала.

Андријана Рамљак једна је од оних који свакодневно због посла и деце која иду у вртић и школу мора у Бачку Паланку. То некада значи прелазак Хрватске границе и по три пута дневно. Искуцане пасоше, каже, више и не броји.

„То јако пуно одузима и времена и живаца и новца. Али још важнија ствар је да старији људи који немају свој превоз, или људи који немају свој аутомобил и немају положен возачки испит имају проблем са свакодневним одласцима у матичну општину из било ког разлога, почев од доктора па до било ког другог разлога“, казала је Рамљак.

У Бачкој Паланци слежу раменима. Кажу, свесни су околности у којима живе мештани сремског дела њихове општине али решавање тих проблема, како наводе, превазилази њихове ингеренције.

„Ако би успели само да се аутобуски саобраћај успостави редован онда смо већ направили један искорак, а на свему томе се ради. Да ли ће то бити сутра, прекосутра или за месец, два или пола године не можемо рећи, јер све што би рекли није сигурно и није тачно и решава се на нивоу министарства саобраћаја Србије и министарства за цестовни саобраћај Републике Хрватске“, рекао је члан општинског већа задужен за саобраћај Милорад Париповић.

И док мештани Нештина чекају да се, како кажу, неко одгоре и њих сети, сремски део општине Бачка Паланка буквално нестаје.

Наиме, према попису из 2011. године у Нештину је живело 795 становника. Десет година касније пописано их је тек 251.

3 Kоментара

  1. gde je najpotrebniji nema ga a negde niču jedan pored drugog mogli bi opštinari malo da ,se bore za ovu palanku a ne da smo sede u foteljama

  2. Prvo: Nešto i Vizić su odavno trebali da se pripoje opštini Beočin.
    Drugo: poštovana Ljiljo, koji opštinari? Za šta da se bore? Fotelje, privilegije, tenderi, nabavke. Tu završava njihovo interesovanje…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here