Овако је основац из Новог Сада у саставу представио Бачку Паланку

"Бачка Паланка је један од најлепших градова Србије које треба посетити и увек му се враћати"

4963
Фото: БАП ВЕСТИ

На мејл Туристичке организације општине Бачка Паланка стигао је писмени састав ученика осмог разреда ОШ „Никола Тесла“ из Новог Саду на тему „Путујемо у Бачку Паланку“. Тема је била слободна, а он је изабрао да представи Бачку Паланку. 


На наговор наставнице српског језика, рад је послао на мејл ТОО Бачка Паланка, који можете прочитати у целости.

Путујемо у Бачку Паланку

Сваком човеку је потребно ново откриће, неки нови град, државу ,континент, где може да у исто време ужива и сазнаје нешто ново. Неко место где може отићи било кад, да не брине на временске прилике. Такво место, веровали или не постоји, зове се Бачка Паланка.

Мали градић лежи на обали плавог Дунава док се са друге стране пружа на прекрасне равнице Бачке, у самом западу плућа Србије, недалеко од својих великих комшијских градова. Налази се на само четрдесетак минута вожње од Новог Сада или непуних сат и по од највећег комшије, Београда. Кад пођете кроз улазна врата града, затећиће вас једно мирно насеље где нико није ужурбан. Овде је бицикл главно превозно средство без обзира на прилике, а ако сте у прилици изнајмите или понесите ваш двоточкаш и осетите се као прави Паланчанин. Прави мали “српки Амстердам”. Срце Паланке је центар који је обрастао дрвећем које ће вас штитити док разгледате предивне призоре архиктетуре. Не заборавите да прошетате тргом Милана Курепе познатијем као „Уска улица“ где ћете моћи видети мноштво малих радњица. Не заборавите ни да свратите ни код Рође на куглу најлепшег сладоледа у граду. За све љубитеље културе и историје, ту је Музеј града где ћете моћи видети културолошка блага тог краја и сазнате нешто више о бурној историји овог малог али значајног града. Ако нисте били у прилици да посетите Музеј увек можете купити или позајмити „Зборник“, највећи скуп података о овом крају. „Парк природе Тиквара“ је назаборавно искуство за све љубитеље природе и веште риболовце. Моћи ћете уживати у предивним пејзажима и разноврсној флори и фауни, као прави мали зоолшки врт у природи. Ако је летње време, препоручујем да се расхладите у оближњој уређеној плажи, идеалној за породицу са децом. За љубитеље Дунава ту је Градска плажа богата разним спортским теренима. Када водостај опадне ствара се „Мали Лиман“ мало острво до којег се може стићи чамцем. Купалиште Багер је права атракција за праве гурмане. На том месту је кувана највећа рибља чорба „Чорба за Гиниса“ и још се може видети котлић за којег би неко помислио да је чак и базен. За ручак треба свратити у ресторан Чарда где ћете моћи уживати у различитим рибљим специјалитетима, одакле се пружа одличан поглед на природу.

Бачка Паланка је један од најлепших градова Србије које треба посетити и увек му се враћати.

3 Kоментара

  1. Прелепо! Прави позив да свако дође,осети и прође ову красоту Паланке. И свеобухватно и тачно речено. Хвала малом матуранту.А име му је…

  2. Bravo Vladimire, tako sam i ja mislila i sad mislim. Studirala u Beogradu radila u Novom Sadu i uvek se vracala u svoju Palanku.
    Sad svoje penzionerske dane provodim u nasem lepom mirnom gradicu i ne bi ga menjala nizasta na svetu..❤

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here