Ко сме, а ко не сме да пости – из угла медицине

"Треба да постимо да би очистили своје мисли иако смо религиозни и да се суздржавамо од недела. За детокс постоје други начини"

298
Фото: Getty images

Почео је Васкршњи пост који ће трајати седам недеља. То је иначе најдужи пост у току године, па су избор и начин исхране веома важни за наше здравље током овог периода, због другачијег режима исхране.


Не треба заборавити да су вируси још увек у свом најјачем замаху и да је организму неопходна храна која ће му обезбедити јак имунитет, са доста витамина, пре свега витамина Це. Како све то испоштовати и сачувати добро здравље и имуни систем током поста објаснила је нутриционисткиња Марија Рапајић.

Истакла је да из угла медицине не би требало да посте пацијенти који имају дијабетес мелитус, кардиоваскуларни пацијенти и пацијенти који имају инсуфицијенцију бубрега.

Пост се препоручује код гихта, јер се умањује количина протеина по килограму телесне масе. Потребно је потражити савет лекара како би исхрана била избалансирана, нарочито код пацијената са инсуфицијенцијом бубрега.

На који начин треба испоштовати пост

„Унапред треба да припремимо оброке за три – четири дана и они треба да буду избалансирани.Треба да имамо житарице од пуног зрна, тонус хлеб, семе бундеве и лана, избалансирано поврће. Треба избећи кување грашка и шаргарепе. Овај пост је јако строг јер се пости на води. Гладни смо јер смо научили на масти и протеине и то је нешто што нам држи ситост. Због тога је важно направит хумус, биљни протеин, који ћемо зачинити белим луком, орашастим плодовима, маслиновим уљем. У овом посту није дозвољена риба“, рекла је нутриционисткиња.

Пост није дијета

„Треба да постимо да би очистили своје мисли иако смо религиозни и да се суздржавамо од недела. За детокс постоје други начини“, рекла је нутриционисткиња.

Благодати поста

„Позитивни ефекти поста виде се после треће недеље, у души смо смирени, очистили смо организам од нездраве хране. У посту моемо да се угојимо и повећамо триглицериде и холестерол, јер не стигнемо да припремимо храну унапред. Онда свратимо до пекаре и унесемо транс – масти и незасићене масне киселине се нагомилавају на крвне судове, а то је проблем.

Ако се придржавамо правилногг режима, ујутру житарице, поподне поврће, воће као ужина и хумус у току дана, после три недеље резултат је видљив“, нагласила је нутриционисткиња Марија Рапајић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here