Шта деца једу и по којој цени: Kаква је исхрана у образовним установама

Фото: БАП ВЕСТИ

Школска година увелико почела, а и у вртићима су кренуле нове генерације деце. Када испратимо децу од куће, с обзиром на нашу родитељку бригу, да ли се заиста запитамо шта то наше дете ужина, тј шта уноси у свој организам, колико је то храњиво, и да ли нам је то најбоља финасијска опција за ту ставку?


Разговарали смо са Мирјаном, родитељем из Бачке Паланке чија деца похађају основну школу и вртић, како бисмо сазнали кључне аспекте квалитета ужине у школама и обдаништима у Бачкој Паланци.

Мирјана истиче да је важно разумети нутритивне вредности оброка које деца добијају током боравка у образовним установама.

Цена ужине у забавиштима за децу која иду у целодневни боравак износи 40 динара по дану, a ужина је високог квалитета и укључује домаће колаче, штрудле и воће. Храна је квалитетна, одавно су избачене виршле и паштете, деца за доручак имају туњевину на хлебу, хлебове од целог зрна, леба-масти , Абц сир, јаја, паленту, проју, мини пицу, и свега пар пута месечно салама, пилеће груди углавном, што ми је као родитељу прихватљиво – наводи она за БАП ВЕСТИ.

У вртићима, ситуација је знатно повољнија него у основним школама.

У основним школама, ужина вреди око 1300 динара месечно, али Мирјана истиче да квалитет често није на очекиваном нивоу. Она заговара квалитетнију опцију, чак и ако је мало скупља, како би се осигурало правилно храњење деце. Саветује родитеље да размотре опцију припреме оброка код куће и уношење у школу.

-Ужина у школи није доброг квалитета по мом мишљењу, ту се не води о рачуна ни најмање о томе колико је то храњиво за децу. Боље да је 1000 динара скупља, али квалитетнија. Увек је боља опција сам нешто направити па спаковати деци, поготово овим најмлађима.

Продужени боравак – Приватно или државно: Каква је разлика у исхрани? 

Важно је да се храна у образовним установама не своди само на укус, већ и на нутритивне вредности које обезбеђују правилан развој деце. Квалитет оброка директно утиче на њихово физичко и ментално благостање.

Још једна мајка које детету уплаћује ужину у Основној школи рекла је да је њено дете задовољно ужином коју добија и да је то оно што он воли.

– Једно моје дете користи ужину у школи, док друго не. Не размишљам о томе шта им дају за ужину зато што се трудим да код куће има квалитетне оброке и на тај начин им обезбеђујем квалитетну исхрану – изјавила је она.

Продужени боравак – Цене и садржај оброка 

У продуженом боравку школе основних школа, храна се обично обезбеђује преко локалног ресторана и задовољавајућег је квалитета, прича Мријана. Ручак кошта 260 динара, мени је разноврстан и укључује супу, различите врсте тестенина, поврће и месне оброке. Плати се само када дете користи услугу, и то није обавезно да користи боравак и конзумира ручак.

Недавно је у Бачкој Паланци отворен и приватни продужени боравак за децу која похађају основну школу, а што је новина у Бачкој Паланци. Дуња Илић, власница Продуженог боравка Smile причала је о исхрани коју тамо деца имају.

-Код нас у боравку имају сваки дан воћну ужину, воће и кекс, ручак некад обухвата супу, некад салату уз оброк, кувана јела која се једу кашиком,а некада је на менију месо и прилог. Сваког петка родитељи добијају мени за следећу недељу како би имали увида у оброке и прилагодили исхрану код куће оброцима у нашој установи. Ужина, доручак и ручак су укључени у цену боравка, што је по мом мишљењу као родитеља заиста квалитетна услуга коју ми желимо да пружимо и деци и њиховим родитељима размишљајући и о финасијској ставци.

У поређењу са боравком у школама, ми им пружамо три здрава и храњива оброка, док у државном боравку имају само један. Када се уради анализа плаћања, код нас ручак изађе 230 динара, а важна ставка је да деца имају на располагању специјализовану просторију за оброк, тј не једу у учионици.

Одлука је на родитељима да донесу одлуку колико ће се укључити у активно праћење и ангажовање око исхране деце, с обзиром на велики избор „лоших“ намирница које су доступне на сваком кораку, као и недостатак времена род

Родитељи играју кључну улогу у стварању здравих навика и осигуравању здравог развоја своје деце.

Важно је да се храна у образовним установама не своди само на укус, већ и на нутритивне вредности које обезбеђују правилан развој деце. Квалитет оброка директно утиче на њихово физичко и ментално благостање.

Ево неколико кључних аспеката који илуструју значај ове теме:

  1. Физички Развој: Деца су у фази активног раста и развоја. Правилна исхрана која је богата нутритивним вредностима као што су протеини, витамини и минерали кључна је за развој костију, мишића и органа.
  2. Ментално Здравље: Нутритивно богата исхрана доприноси когнитивном развоју. Витамини и минерали играју кључну улогу у развоју невролошких функција, чувајући менталну оштрину и когнитивне способности.
  3. Учење и Концентрација: Добар оброк обезбеђује деци енергију и снабдевање глукозом, што помаже у подизању нивоа концентрације и фокусирања у школи.
  4. Усвајање Здравих Навика: Образовне установе имају могућност да образују децу о значају правилне исхране. Учење о разнообразности и значају различитих група намирница је важан аспект овог процеса.
  5. Превенција Хроничних Болести: Квалитетна исхрана у раном детињству може смањити ризик од каснијег развоја хроничних здравствених проблема као што су дијабетес, болести срца и др.
  6. Подршка Раду Родитеља: Квалитетна ужина у школи означава мање бриге за родитеље око паковања оброка. Ово може допринети побољшању радно-породичне равнотеже.
  7. Постављање Навика за Целокупан Живот: Навици развијени у детињству често пренесу у одрасло доба. Здрави исхрански навици стварају основу за здрав живот и у будућности.

Закључно, правилна исхрана игра важну улогу у остваривању пуног потенцијала деце. Подизање свести о важности нутритивних вредности у образовним установама може имати дубок и тренутан утицај на здравље и будућност деце.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here