Бачкопаланчанин Илија Јовкић положио још један испит из хуманости

Илијина рибља чорба за Миланино оздрављење

1833
Фото: Ilija Jovkic/Facebook

На Бадњи дан, (06.01.) Илија Јовкић, бачкопаланачки хуманитарац положио је још један испит из хуманости. Носилац Октобарске награде Бачке Паланке за 2022. годину, сам, готово без било чије помоћи организовао је хуманитарну акцију – кување рибље чорбе.


Сав приход, од продаје порција рибље чорбе, уплаћен је на рачун оболеле Милане Матковић, из Гајдобре. Милана је наиме, од рођења непокретна и везана је за инвалидска колица.

– Овај пут одлучио сам да рибљу чорбу кувам на сред шора, што раније иначе, није била пракса. Скувао сам чорбу за сто особа, а цена порције коштала је 400 динара минимум. Ко је хтео, могао је да плати и више од поменутог износа – рекао је Илија Јовкић.

Двадесетједногодишња Милана болује од једног облика церебралне парализе. Наду у оздрављење, добила је у једној турској клиници, у којој је до сада три пута подвргнута хируршкој интервенцији. Све за сада иде у добром правцу, а лечење је потребно наставити, како би Милана једног дана могла самостално да корача. Свака наредна операција ће је, бар за један корак, примаћи том циљу. Породица Милане Матковић је током њеног досадашњег лечења, имала много трошкова и није више у могућности да лечење сама финансира. Међутим, на срећу ту су људи добре воље, попут Илије Јовкића, и осталих, који несебично дају све од себе, како би помогли Матковићима.

Предстоје и надаље операције, контроле, терапије, ортопедска помагала… Међутим, све то заједно не вреди ништа, у односу на један самосталан корак девојке из Гајдобре. Па макар, тај корак. Милана направи за годину, две или три. Верујемо да хоће, и верујемо да ће се то догодити. У то верује и Милана, али и чланови њене породице, као и људи који јој несебично пружају помоћ већ годинама. Помоћ могу пружити сви слањем хуманитарног СМС–а 734 на број 3030. Током ове акције, прикупљено је 43.300 динара. Близу 100 порција паприкаша завршило је у кућама племенитих људи.

У име породице Матковић, Илија Јовкић се захвалио свима, који су куповином порција рибље чорбе помогли Милани, и додао да ће се акција наставити и да ће јавност бити обавештена путем друштвених мрежа и средстава јавног информисања.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here