Римокатоличка црква у близини школе чека санацију након невремена

"Црква је била ограђена траком, али су људи свеједно пролазили испод и кидали исту"

Фото: Приватна архива

БАЧКА ПАЛАНКА – Два олујна невремена која су погодила општину Бачка Паланка, 19. и 21. јула нанела су штету на 5.773 приватних и 70 јавних објеката. 


Римокатоличке цркве у општини Бачка Паланка такође су претрпеле велика оштећена. Како је за портал БАП ВЕСТИ навео мр Франтишек Гашпаровски, жупник у Римокатоличкој цркви „Безгрешно зачеће БДМ“, у Бачкој Паланци су оштећене цркве „Безгрешно зачеће БДМ“, црква светог Антуна – мађарски дом, као и капела св. Рока на католичком гробљу. У Обровцу је оштећена црква св. Фердинанда. У Младенову је оштећена црква св Ивана Крститеља. У Гајдобри је штећена црква св. Мартина. У Челареву је оштећена црква Узнесења БДМ.

Мр Франтишек Гашпаровски напомиње да је комплетна штета одмах након невремена пријављена бискупији, Општини Бачка Паланка као и надлежнима у Покрајини. Црква „Безгрешно зачеће БДМ“ налази се у центру Бачке Паланке, у близини ОШ „Свети Сава“, а на њој је велику штету претпео торањ и сам кров цркве. Простор око цркве није безбедан за пешаке те је од невремена он ограђен траком, коју, како наш саговорник тврди, пролазници сами уклањају.

Фото: Приватна архива

„Конкретну понуду за санацију штете још нисам добио, пошто су инжењери заузети санирањем зграда од јавног значаја, али онако, одокативно сам добио предмер радова на преко 50.000 евра само за санацију капе торња и крова цркве. Радови ће бити покренути када се стекну услови. Што се тиче ограђивања цркве, она је била ограђена траком, али су људи свеједно пролазили испод и кидали исту“, каже жупник Гашпаровски.

Он додаје да су до сада уклоњена стабла која су попадала и она која су била склона даљим оштећењима објекта, као и торањ који је пао у Обровцу. Такође, уклоњен је крст на торњу у Гајдобри, а намештен је и лим који је био оштећен. На мађарском дому санирани су црепови.

„Када је у питању укупна штета на римокатоличким црквама, службену процену од грађевинских комисија нисам добио, али искуство говори да је процена комисије увек мања од реалних трошкова санације“, рекао је Франтишек Гашпаровски.

Овом приликом бисмо апеловали на грађане да обрате пажњу и не пролазе испод постављене траке нити је уклањају самоиницијативно, поготово због чињенице да у петак, 1. септембра почиње нова школска година, када ће овим делом града пролазити велики број деце.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here