Рана интервенција кључна у животу особа са аутизмом

Поводом Светског дана аутизма (2. април) у Музеју града одржано је предавање "Развојне тешкоће - од препознавања до превазилажења"

306
Извор: Културни центар Бачка Паланка

БАЧКА ПАЛАНКА – Светски дан аутизма обележава се 2. априла. Циљ обележавања овог датума је пружање помоћи и повећања разумевања за особе са аутизмом, дајући им подршку широм света.


Синоћ је у Свечаној сали Музеја града тим поводом одржано предавање „Развојне тешкоће – од препознавања до превазилажења“. Организатор овог предавања био је Тим за инклузију и додатну подршку ПУ „Младост“ у сарадњи са Културним центром Бачка Паланка.

На предавању су говориле Ивана Матић Грдинић, Јована Узелац и Јелена Керкез, све три у звању асистента на Катедри за Специјалну едукацију и рехабилитацију Медицинског факултета у Новом Саду.

Аутизам или поремећај аутистичног спектра односи се на широк спектар стања које карактеришу поремећаји у социјалним вештинама и комуникацији, понашање које се понавља, променама у говору и невербалној комуникацији.

Знаци аутизма се обично појављују у узрасту друге или треће године живота. Нека повезана кашњења у развоју могу се појавити и раније, а често се могу дијагностиковати већ са 18 месеци. Истраживања показују да рана интервенција доводи до позитивних исхода касније у животу за особе са аутизмом.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here