Европска недеља имунизације од 23. до 29. априла

Да ли је обухват вакцинације задовољавајући у бачкопаланачкој општини?

Ове године обележава се осамнаеста по реду Недеља имунизације у Европском региону под слоганом „Превазиђимо неједнакости“ у доба пандемије covid-19 и даље, са циљем да се свима у свакој земљи омогући подједнака доступност вакцина у циљу спречавања болести и компликација, а што би било у корелацији са дужим и здравим животом.


Дуже од два века вакцине доприносе безбеднијем свету, од прве вакцине против великих богиња до најновијих мРНА које се користе у превенцији тешких облика covid 19. И у овим условима, одржавање континуитета у спровођењу националних програма имунизације има приоритет који ни на који начин не сме бити угрожен. Посебну пажњу треба обратити и на ризичне групе када су у питању поједине болести које се могу спречити вакцинацијом.

Кључне поруке су усмерене на подсећање опште јавности на важност правовремене рутинске, обавезне вакцинације и надокнаду свих пропуштених или одложених вакцинација и наглашавање потребе за вакцинацијом против covid-19, посебно међу рањивим групама.

Поруке које СЗО шаље током Европске недеље имунизације:

  • Разумевање значаја вакцинације може спасити живот некоме кога волите.
  • Разговарајте са својим лекаром.
    Број случајева оболелих од морбила се повећава у Европском региону СЗО.
  • Вакцинација штити вас и оне које волите.
  • Многа деца касне са започињањем вакцинације, због чега су подложна болестима. Пратите календар вакцинације и надокнадите све пропуштене дозе вакцина.

У борби против заразних болести, вакцинација је, поред обезбеђивања хигијенски исправне воде за пиће, у највећој мери допринела смањењу оболевања и умирања људи. Захваљујући имунизацији, многе болести се више не виде.

У нашој земљи су у току интензивне активности допунске имунизације ММР вакцином свих пропуштених годишта, те позивање родитеља деце узраста 9-14 година и младих узраста 15-19 година да се одазову на препоручену вакцину против ХПВ вируса, коју је наша земља бесплатно обезбедила од 2022. године.

Институт за јавно здравље Војводине позива све родитеље да одведу децу на термине заказане обавезне имунизације, као и да заштите будућност своје деце од појаве рака грлића материце, појаве кондилома, рака грла, спољних полних органа и ануса опредељивањем за вакцину против ХПВ-а у узрасту 9-19 година.

Др Мирјана Валан, епидемиолог Дома здравља „Др Младен Стојановић је истакла да је по питању имунизације на подручју бачкопаланачке општине тренутно добра ситуација и да се вакцинација спроводи континуирано, без прекида, на свим пунктовима у свим насељеним местима.

Обухвати су задовољавајући од 95 до 100% за све вакцине чак и за ММР. На пример, у Бачкој Паланци је 2020. годиште комплетно вакцинисано ММР вакцином. Проблеми су свакако недовољан број здравствених радника у претходном периоду, а тренутно постоје потешкоће и у снабдевању вакцинама.

Вакцинација ХПВ вакцином се и даље спроводи, до сада је започета код 154-оро деце од којих је 34 дечака, а комплетно завршена код 53-оје деце. На родитеље се апелује да доведу своју децу на вакцину код изабраног лекара/педијатра. ХПВ вакцина се даје деци од 9-19 година бесплатно. Препорука је да то буду пре свега деца виших разреда основне школе, када се вакцинација спроводи са 2 дозе, а деца старија од 15 година примају укупно 3 дозе током 6 месеци.

Постоји и низ вакцина за одрасло становништво са одређеним хроничним болестима, које се спроводе код изабраног лекара (ХБ вакцина, пнеумококна вакцина, менингококна, варичела вакцина, ХиБ вакцина…). Све ове вакцине доступне су пацијентима на препоруку лекара специјалисте или изабраног лекара-нагласила је др Мирјана Валан, епидемиолог бачкопаланачког Дома здравља.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here