Годишње око 300 новооболелих од малигних болести у општини Бачка Паланка

Март - месец борбе против рака

215
Фото: Canva

Према проценама Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака, један од пет мушкараца и једна од шест жена ће током живота оболети од рака, а један од осам мушкараца и једна од једанаест жена ће умрети од неког облика малигне болести.


У свету су рак плућа, рак дојке и рак дебелог црева водеће локализације рака у обољевању и у умирању.

У Србији се годишње у просеку дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, док од рака умре више од 20.000 људи. Мушкарци у нашој средини највише обољевају и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате. Код жена малигни процес је најчешће локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце, који су и најчешће узрок смртног исхода од рака код наших жена.

Србија се према најновијим проценама, а међу 40 земаља Европе, сврстава у групу земаља са средњим ризиком обољевања (налази се на 12. месту) и високим ризиком умирања од малигних болести у Европи (на другом месту одмах после Мађарске).

Према подацима епидемиолошке службе у Дому здравља „Др Младен Стојановић“. годишње се на подручју бачкопаланачке општине региструје између 200 и 300 новооболелих од малигних болести.

Од тога, преко 45 грађана годишње оболи од рака танког и дебелог црева, између 40 и 55 од рака плућа. Статистика епидемиолошке службе бачкопаланачког Дома здравља показује да у просеку, годишње 36 жена оболи од канцера дојке а у последњих 5,6 година регистровано је и десетак деце, узраста до 15 година, оболеле од малигних болести.

Превенција малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ у контроли малигних болести. Уколико до болести ипак дође, њен је исход могуће побољшати раним откривањем, адекватним лечењем и рехабилитацијом, уз одговарајуће палијативно збрињавање. Подаци из литературе су показали да око 30% свих смртних исхода од малигних болести настају као последица пушења дувана, прекомерне телесне тежине, неправилне исхране, недовољне физичке активности и конзумације алкохола, а да се на више од 80% свих малигних болести може утицати модификовањем и елиминацијом ових фактора ризика.

У Србији су 2013. године донети национални програми за скрининг рака грлића материце, рака дојке и колоректалног рака, који би требало да у наредном периоду значајно смање обољевање и умирање од наведених локализација малигних тумора.
Рано откривање рака у великој мери умањује финансијски ефекат ове болести и чини лечење делотворнијим и успешнијим.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here