Пораст броја оболелих од респираторних инфекција

Дом здравља "Др Младен Стојановић" Бачка Паланка

БАЧКА ПАЛАНКА – У протеклом периоду од септембра до данас, забележен је пораст броја респираторних инфекција, вируса грипа, обољења слична грипу, корона вируса и других вируса који се сире капљичним путем, као и пораст броја гастроинтестиналних инфекција које изазивају стомачни вируси, наводи се у саопштењу Дома здравља „Др Младен Стојановић“.


На подручју бацкопаланачке општине региструју се ковид позитивни пацијенти, дневно у просеку 10 позитивних, тако да је од почетка децембра забележено 95 оболелих.

Број прегледа у респираторној амбуланти је око 40 дневно. Тренутно ради једна лекарска екипа радним данима од 07:00 до 15:00, а суботом од 08:00 до 13:00. Ковид инфекција се региструје у свим узрасним групама, а и даље је заступљена лакша клиничка слика. Најучесталији симптоми су повишена температура, бол у грлу, цурење из носа, општа слабост и бол у мишићима. Вирус се у већини случајева задржава у горњим респираторним партијама, мада је било и случајева са гастроинтестиналним тегобама типа дијареје, мучнине и повраћања.

У протекла два месеца било је потребе за три хоспитализације ковид позитивних пацијената са упалом плућа. Ради се о старијим болесницима са придруженим болестима. У једном краћем временском периоду, у Ковид амбуланти није било довољно тестова, али из епидемиолошке службе сада кажу да тестова има.

„Желимо да апелујем на ковид позитивне пацијенте да се приджавају мера изолације и ношења маски у току периода заразности, а код свих осталих саветујем да се придржавају уобичајених хигијенских мера, редовно прање руку, чешће проветравање затворених просторија у којима борави више људи, као и појачати имунитет уносом разних витамина и правилном исхраном богатом воћем и поврћем“, апелују из Дома здравља „Др Младен Стојановић“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here