У Србији 36 случајева морбила

Саопштење Дома здравља “Др Младен Стојановић”

293

Закључно са 19. фебруаром, на територији Републике Србије укупно је регистровано 36 случајева морбила.


На територији Смедерева регистрована су укупно 32 случаја морбила, ради се о деветнаест невакцинисаних особа испод две године живота, три особе предшколског узраста и десет одраслих особа са непознатим и непотпуним вакциналним статусом. Компликација у виду упале плућа била је присутна код двоје оболеле деце.

На територији Новог Сада регистрована су два случаја морбила: код невакцинисане особе узраста девет година и особе из контакта узраста 40 година.

На територији Београда такође су регистрована два случаја морбила: код детета узраста четири месеца и особе старе 21 годину.

Од 11. јануара на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Републике Србије у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у земљи.

Подсећања ради, током 2020. и 2021. године у Србији су регистроване најниже вредности обухвата ММР вакцином у последњих двадесет година. У последњој епидемији малих богиња у Србији, током 2017. и 2018. године регистровано је око 5800 оболелих са 15 смртних исхода, међу којима је било четворо деце млађе од пет година.

Из епидемиолошке службе Дома здравља „Др Младен Стојановић“ позивају родитеље да се одазову и да по позиву доведу децу на вакцинацију. Најбољи ефекат заштите је ММР вакцина примљена до 15. месеца живота.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here