Капетану бугарског брода одређен притвор због изливања око 35.000 литара нафте у Дунав

Капетан изнео своју одбрану у Основном суду у Бачкој Паланци

Капетану бугарског брода „Џамбо 3“ јуче (23.06.) је, на предлог Основног јавног тужилаштва у Бачкој Паланци, судија Основног суда одредио притвор до 30 дана.


Према речима Милана Кнежевића, главног тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Бачкој Паланци, осумњичени, који се терети за загађење животне средине, изнео је своју одбрану, истичући да му је јако жао због акцидента који се догодио 19. јуна.

Тада се, према проценама стручњака, са бугарског брода у Дунав код Челарева излило између 20.000 и 35.000 литара нафте.

Капетан брода је испричао да 12 сати плове, а 12 сати одмарају, и да је очајан због свега што се десило и напоменуо да је цео живот на реци.

„Осумњичени је приведен и саслушан уз помоћ тумача за бугарски језик“, казао је главни тужилац Кнежевић. Поред капетана, саслушани су и чланови посаде бугарског брода.

Поред поступка који је покренут против капетана брода, надлежне инспекције, водопривредна и инспекција за пловидбе на рекама поднеће пријаве за привредни преступ против власника брода.

До цурења нафте са брода који је из Бугарске превозио челик дошло је у првим послепоноћним сатима 19. јуна, односно око 1.35 сати, а акцидент је примећен ујутро, о чему су одмах обавештене надлежне службе, које су реаговале.

Путујући низводно од Челарева према Земуну, нафтна мрља је у понедељак прошла кроз Сремску Каменицу, Нови Сад и Сремске Карловце, а истог дана, у ноћним сатима јој је направљена заседа на обали Батајнице.

Ту су екипе „Србијавода“ и „Вода Војводине“, Сектора за ванредне ситуације МУП-а и Војске Србије, на Дунаву поставили специјалну мрежу, плутајућу баријеру за сакупљање нафте која је пливала по површини воде.

Помоћу ове мрежасте завесе дужине веће од 100 метара, сакупљена је нафта и спакована у посебне танкове, који су однети на рециклажу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here