Малолетници за којима полиција трага биће смештени у установу заводског типа

Браћа су у априлу на смрт претукли Тодора Шуњку у Товаришеву, а након тога извршили више тешких крађа у Новом Саду

1270
Фото: Canva

Полиција и даље интензивно трага за малолетном браћом која су, по ко зна који пут, побегла из установе у коју су били смештени по налогу Центра за социјални рад у Новом Саду, због сумње да су извршили више кривичних дела.


Након што буду пронађени, према незваничним информацијама „Дневника“, они ће бити смештени у две различите установе.

Како су за овај лист рекли у Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова, с обзиром на раније учињена дела, а узимајући у обзир узраст малолетника, надлежни центар за социјални рад предузео је све мере и услуге мање рестриктивног облика заштите.

− Како је настављено учестало бежање и понављање кривичних дела, истовремено се приступило реализацији смеш­таја у установу заводског типа − кажу у Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова и истичу да ће смештај за оба малолетника бити реализован по њиховом проналаску.

Нису кривично одговорни

Ова два дечака представљају опасност по околину, али упркос бројним преступима, њих двојица нису кривично одговорни и не могу бити кажњени јер још немају навршених 14 година. Закон је ту јасан и каже да се лицу које у време извршења противправног дела, у закону предвиђеног као кривично дело, а које није навршило четрнаест година, не може изрећи кривична санкција нити се могу применити друге мере које предвиђа закон.

Браћа, која су васпитно запуштена деца, терете се за педесетак тешких крађа, покушаја тешких крађа, крађа и разбојништва. Како смо раније писали, старији дечак је у ноћи између 3. и 4. јануара, након што је враћен после бекства у установу коју је поново напустио, подесним алатом обио један угоститељски објекат у Улици Максима Горког у Новом Саду, одакле је узео извесну суму новца и побегао. Након што је починио ово кривично дело, тринаестогодишњак је пронађен и враћен у установу Центра за социјални рад, да би потом, за мање од 24 часа, заједно са млађим братом поново побегао. Сумња се да је тринаестогодишњак првих дана јануара починио низ тешких крађа у објектима различите намене на подручју Новог Сада и околине, као и више покушаја крађа. Осим тога, браћа су 14. априла прошле године у Товаришеву, код Бачке Паланке, на улици претукла Тодора Шуњку (75), који је три месеца касније преминуо. Према речима мештана, породица дечака се убрзо после тога одселила.

Поступак против мајке

Против мајке С. Н. је још у јулу поднета кривична пријава и поступак се води пред Основним јавним тужилаштвом у Новом Саду због кривичног дела запуштање и злостављање малолетног лица.

– Након прикупљених свих доказа и сагледавања целокупног чињеничног стања биће донета јавнотужилачка одлука – кажу за „Дневник” у Основном јавном тужилаштву у Новом Саду. Међутим, како незванично сазнајемо, мајка је у потпуности лишена родитељског права у односу на своје синове преступнике, који су стављени под старатељство Центра за социјални рад, а у међувремену је родила пето дете.

Својим поступцима и понашањем браћа задају велике главобоље надлежнима. Према нашим сазнањима, они су у више наврата боравили у неколико сличних установа на територији Србије, али су из сваке одлазили. То уопште не треба да чуди, јер су у нашој земљи све установе за децу и омладину отвореног типа, што представља и највећи проблем, пошто не постоји механизам како такву децу задржати у њима.

Познато је да услуге смештаја деце од 10 до 14 година са поремећајем у понашању нису развијене и да нема капацитета да се на њих адекватно одговори. Такође, јавност није довољно упозната са проблемима са којима се суочавају надлежни који се баве малолетницима. Статистика јасно каже да не постоји центар за социјални рад у Србији који није имао бар један такав случај.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here