Поновљено суђење Горану Зорићу за убиство друга у Бачком Новом Селу

Доктор Хитне помоћи који је дошао на место догађаја поново је саслушан

2171
Фото: Дневник (Никола Стојановић)

НОВИ САД – На поновљеном суђењу Горану Зорићу (44) из Бачког Новог Села код Бача, осуђеном прошлог септембра на 12 година робије за убиство свог друга који му је био у гостима, у уторак 06.12. саслушан је поново доктор Хитне помоћи, који је дошао на место догађаја, а на предлог одбране са рочишта из прошлог месеца.


Сведок др Зоран Н. је јуче толико пута одговарао на питања браниоца оптуженог адвоката Бранка Мунижабе изразима „Не знам“ и „Не сећам се детаља“, „Остајем при првом исказу“, да га је председница већа судија Ивана Јосифовић у једном моменту питала да ли има ичега да се сећа из интервенције спасавања живота у којој је пацијент умро, при томе уважавајући проток времена око четири године.

– У кући није било струје, утврдио сам да лице нема пулс, срчану и дисајну радњу, али не и да је мртав – изјавио је јуче сведок.

– Сигурно сам применио ручну масажу срца у кући. Да сам при томе оштетио кости, унео бих у извештај. Сећам се да је окривљени тада био узнемирен и ометао нам рад и да сам унео сам дефибрилатор и торбу за прву помоћ. Али, како нису постојали адекватни услови, понели смо пацијента у наше возило. Сећам се да смо га одвезли у Дом здравља у Бачу и ту констатовали смрт и одмах обавестили полицију – казао је јуче сведок.

На питања браниоца о протоколу који се примењује у оваквим ситуацијама, др Зоран Н. није могао да се сети о чему се то ради, што је адвокат прокоментарисао да је ово недопустиво за лекара који ради на ургентним случајевима.

Иначе, доктор је јуче променио свој ранији исказ да је на место позива дошао са медицинском сестром и сад је казао да је био само са возачем.

Окривљени је прилично узрујано и енергично поставио неколико питања сведоку, правдајући то да се ради о његовом животу, између осталог и то где је седео кад су одвозили пацијента и шта је затекао у кући, да ли је он, окривљени, био непријатан…

Доктор се присетио да је био уз пацијента у возилу, како налажу правила, док је окривљени тврдио да је овај седио поред возача.

Оптужени је, потом, навео је да сведок не говори истину да би оправдао своје поступке. Додао је да је на долазак возила Хитне помоћи чекао сат и по, да су дошли без ротације, док је удаљеност од Дома здравља, по његовим речима, свега 15 километара. Тврдио је да је његов другар био жив кад је звао помоћ лекара.

Заменик вишег јавног тужиоца Александар Амиџић је и јуче, као и на рочишту прошлог месеца, поновио да сматра да не постоји лекарска грешка као узрок смрти у овом догађају и да су се о томе детаљно изјаснили судски вештаци и стручни саветник одбране. Он је напоменуо да је јасно утврђено и да су се вештаци изјаснили о времену смрти и детаљано разјаснили да је она наступила услед „вишечиног” ударања у наведене делове тела и искрварења. Додао је да је први пут чуо од браниоца за „увиђај без леша”.

Оптуженом се ставља на терет да је у својој кући, 30. децембра 2019. године, усмртио свог другара Мишу Мандића из Сомбора, којем је рукама и ногама нанео тешке телесне повреде опасне по живот у пределу виталних органа, од којих је жртва преминула истог дана, неколико сати касније. У претходном доказном поступку, вештак за судску медицину остао је у целости при свом налазу и мишљењу и рекао да су код оштећеног утврђене 32 повреде, међу које спадају серијски преломи ребара, расцепи на оба плућна крила и на десном бубрегу.

Наставак претреса заказан је за 9. март наредне године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here