У заштити отаџбине

Изложба у Бачкој Паланци

Извор: Недељне новине

БАЧКА ПАЛАНКА – Удружење Ветерана посебних јединица полиције је 23. јануара у Музеју града Бачка аланка отворило изложбу фотографија ПОСЕБНЕ ЈЕДИНИЦЕ ПОЛИЦИЈЕ ИЗ ВОЈВОДИНЕ У ЗАШТИТИ ОТАЏБИНЕ.


„Изложба фотографија је резултат идеје, одлуке и напора Удружења ветерана ПЈП, да на њеним паноима прикаже и од заборава отргне бројна сведочења и историјске чињенице о разлозима и условима настанка тих полицијских јединица, о њиховом расту, развоју и ангажовању у извршавању сложених и деликатних безбедносних задатака у тешким и турбулентним временима“, каже председник Удружења, генерал Саша Пантелић.

„Нарочиту потребу за реализацијим пројекта, Удружење је засновало на чињеници, да су одлуком 2001. године тадашње власти Републике Србије расформирале Посебне јединице полиције и оне су под тим називом и званично престале да постоје. У намери да се таквом тренду супроставе, аутори и приређивачи текстова и ветерани 23, 53. и 73. Одреда ПЈП, прикупили су бројне релевантне чињенице и сведочења о Посебним јединицама полиције из Војводине ињиховим припадницима, организовању, обучавању, опремању, употреби и извршавању посебних безбедосних задатака и о њиховом страдању у историјски преломним временима.

– Најзначајнији од тих задатака, свакако су сузбијање насилних демонстрација албанских екстремиста на Косову и Метохији, заштита државне границе према Републици Хрватској и Босни и Херцеговини, испомоћ министарствима унутрашњих послова Републике Српске и Републике Српске Крајине, а посебно одбрана Републике Србије од ескалације тероризма албанских екстрениста и од НАТО агресије у последњој деценији двадесетог века.

У наставку генерал Пантелић је истакао значај изложбе да се сачува трајно сећање на припаднике ПЈП, који су дали своје животе у борби за одбрану отаџбине, на њихову храброст, слободарски дух и моралну чврстину, а поштовањем њихове жртве и сваком врстом разумевања и помоћи њиховим породицама, код младих генерација се могу изграђивати и неговати најпозитивнији етички и други вредносни ставови и осећање поноса и припадности слободарским народима.

Да се саборци никад не забораве, неколицина људи се окупила и основала Удружење ветерана Посебних јединица полиције 2. фебруара 2020. године. Оснивачи су били: Саша Пантелић иницијатор оснивања, Иван Кљајевић, Александар Туцовић, Бранко Јокић, Живан Живановић, Далибор Королија, Жељко Мишковић, Драган Брајић и цивилно лице Слађана Бјелић.

Изложбу су приредили Ветерани ПЈП, припадници 23, 53, и 73. одреда ПЈП, аутор изложбе је председник удружења ветерана ПЈП, Саша Пантелић, а стручни консултанти су били генерал потпуковник Обрад Стевановић, председник удружења ветарана ПЈП Саша Пантелић, бригадни генерал Стојан Коњиковац и пуковник Миодраг Капор.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here