Библиотекари посетили Сајам књига у Београду

Светковина писане речи

Извор: НБ "Вељко Петровић"

Шездесет шести Међународни београдски сајам књига, најрепрезентативнија књижевна манифестација у овом делу Европе, одржан је периду од 21. до 29. октобра.


Ова регионална манифестација посвећена књизи бави се промоцијом књижевног стваралаштва и образовања, културном разменом са иностранством и покретањем актуелних књижевних и друштвених питања.

Овогодишњи сајам под слоганом „Живеле књиге“, отворио је писац и издавач Владислав Бајац, надахнуто објаснивши због чега је књига производ самоће писања и самоће читања. „Тамо далеко, на самом зачетку те магистрале масовности, буке и бројева, у једној кући седи писац, сам и – пише. Његова друга страна, крајност, половина је читалац, који једнако тако насупрот писцу седи сам, и – чита. Уз сву раздаљину, то је најинтимније јединство писца и читаоца. И најлепше јединство суптотности.“

На Сајму се и ове године окупило више од 400 домаћих и иностраних издавача, писаца, коју су се потрудили да поштоваоцима књижевности и свих универзалних вредности књижевног стваралаштва, омогуће да уживају у лепој писаној речи и бројним сајамским програмима у протеклој недељи. Земља почасни гост ове године била је Република Француска. Почасни гост је био у прилици да на Сајму представи ауторе из своје земље, преводиоце, издаваче и све оне који су на различите начине повезани са књигом. Осим Француске и издавача из Србије учествовали су издавачи из Румуније, Црне Горе, Хрватске, Републике Српске, Италије, Грчке, Турске, Немачке, Белорусије, Русије, Кине, Индије и Египта.

Овај јединствени „празник књиге“, изложба духовности и надахнућа обогаћује и мотивише све поштоваоце писане речи. Библиотекари Народне библиотеке “Вељко Петровић” традиционално посећују највећи културни догађај у нашој земљи – Београдски сајам књига. Нове књиге, занимљиви наслови, сусрети са писцима, колегама библиотекарима, нова познаства, промоције, радионице, трибине – сва та корисна и богата искуства послужиће за креирање планова библиотечке делатности за наредну годину.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here