Јубилеј песникиње бесмртне поезије

У огранцима Народне библиотеке "Вељко Петровић"

306
Извор: Недељне новине

Огранак Библиотеке „Вељко Петровић“ у Обровцу обележио је јубилеј – 125 година од рођења и 30 година од смрти наше славне песникиње Десанке Максимовић.


Десанке Максимовић нема тридесет година, али њена поезија је још увек жива. Не постоји песник нити песникиња који су још за живота стекли тако висок углед, поштовање и приврженост једног народа као она. За собом је оставила шаренолик дијапазон дела која чине песме, романи, приче, бајке за децу и одрасле, као и дела која је преводила са француског током живота.

Њен опус је више од педесет књига поезије, песама и прозе – приповедачке, романсијерске и путописне. Њено основно песничко гесло је било да поезија треба да буде разумљива, јасна, искрена, отворена према човеку и животу. Њена поезија, приповетке, романи, књиге за децу превођени су на многе језике, а њене поједине песме налазе се у антологијама поезије.

Малишани из вртића и њихова васпитачица Гордана Вукојев одазвали су се позиву да посете огранак Библиотеке како би заједно обележили овај значајан датум. Као и много пута до сад, библиотекарка Душанка Папић је за госте припремила занимљиву радионицу и мноштво заједничких креативних активности. Из богатог опуса наше песникиње одабрана је песма за децу „Маче у џепу“.

Малишани су са одушевљењем и интересовањем пратили интерпретацију одабране песме уз приказивање пригодних илустрација. Након тога је следила занимљива прича о песникињи, разговор о песми, а примери из вртића и породице учинили су још једно дружење у библиотеци занимљивим и поучним.

Своје имресије малишани су приказали бојама и облицима илуструјући нову песму. Радовима насталим у току радионице наша креативна деца ће учествовати на конкурсу који је поводом јубилеја расписала Градска билиотека „Стеван Сремац“ у Нишу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here