Шта све може да се купи за 10 динара у Србији

Најситнији кусур, кованице од једног, два или пет динара, добар део грађана и не узима.

Фото: Getty images

Ако пођемо од претпоставке да је данас прва асоцијација кусура за који се нешто може још пазарити папирна новчаница од 10 динара, вероватно вам је прва асоцијација да се то „нешто“, сем жваке, може набројати на прсте једне руке. Одговор је делимично тачан, пише Блиц.


Наиме, на основу прегледа цена у великим маркетима који послују у целој Србији, као и у неколико локалних продавница, списак артикала који коштају 10 динара или су јефтинији „протеже“ се на више од 20 ставки. Додуше, ништа на том списку није теже од 10 грама.

Дакле, за 10 динара, поред легендарне жваке и то чак два комада јер јој је најнижа цена када се тако продаје 5 динара, може се од слаткиша купити чоколадна бананица, чоколадно „весело јаје“, чоколадица „бубамара“ и једна бомбона „тофикс“. За 10 динара може се купити и 7,5 грама тешко паковање павлаке за кафу.

Све ово премало је за кесу, али уместо да држите у џепу, за 10 динара можете купити и пластичну кесу трегерицу. Заправо, набројани слаткиши могу и да се спакују у једну ПВЦ чашу, која такође кошта 10 динара.

На списку и кесица боје за јаја

Списак кесица које је могуће купити за једног “Вука” тек је “дугачак”: ту су 3 грама оригана, 5 грама конзерванса или винобрана, те по једна кесица од по 10 грама прашка за пециво, ванилиног шећера и соде бикарбоне. И, важно је знати због предстојећих васкршњих празника, кесица боје за јаја.

Ако сте ради некоме да напишете писмо, новчаница од 10 динара нуди делимично решење – за овај износ може се купити коверат “бели америкен”, али и графичка оловка са гумицом. Нажалост, писмо нећете моћи да пошаљете ако вам је “буџет” само 10 динара, јер је поштарина скупља.

Десет динара сада кошта и једна заштитна маска, а није се лоше подсетити да су маске на почетку пандемије корона вируса код неких произвођача, на основу несташице, имале вишеструко већу цену.

Коначно, за 10 динара могуће је купити и малу верску свећу. Десет динара или чак мање, зависно од трафике до трафике, коштаће вас и кутија чувених “зебра” шибица. Дакле, ако сте верник и желите да у цркви упалите свећу “за здравље”, потребан вам је минимални издатак.

До скоро је могло и ово

Са списка “шта има да се купи за 10 динара”, иначе, испало је неколико артикала који су толико вредели до пре две-три године: кифла у поподневним сатима у београдским пекарама и цигарете на комад, а најјефтиније мало паковање папирних марамица стаје 11 динара.

За 10 динара могло се на пијаци пазарити и једно јаје, али сада вам за јаје треба дупло више пара, ако се задесите на пијаци у Ваљеву или Чачку, односно, целих 25 динара ако јаје купујете у Новом Пазару, што је највиша мартовска цена овог производа.

Скупљи не само од 10, него и од 20 динара, су поједини зачини: кесица кима је 26, бибера 27, а цимета 28 динара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here