О досадашњем раду и плановима за наредни период

Дешавања у Народној библиотеци „Вељко Петровић“

БАЧКА ПАЛАНКА – Из Народне библиотеке „Вељко Петровић“ стигао нам је извештај о раду и планови за наредни период, па га преносимо у целости.


Искористили би ову прилику да истакнемо неколико појединости о раду Библиотеке у протеклом периоду.

Да се захвалимо свим онима који су кроз све ове године подизали, градили и чували Библиотеку као институцију установе културе, свим члановима библиотеке, корисницима, љубитељима писане речи и наше културе.

Библиотека је отворила врата свим делатницима у култури и омогућила им да се представе и афирмишу у нашој средини. У протеклој години у сали библиотеке организовно је више од 70 представљања писаца, предавања, књижевних сусрета,трибина, обележавања значајних јубилеја, књижевних радионица…  Када томе додамо програме и фестивале који су се дешавали у дворишту библиотеке „Вељковој башти“, као и оне у огранцима библиотеке, видећемо да смо имали висок темпо активности.

У згради Библиотеке налазе се и две читаонице: општа и научна, у њима се припремају испити, научни радови, програми из области образовања, врши стручно усавршавање. Са филозофским факултетом у Новом Саду потписан је уговор о спровођењу стручне праксе који је омогућио студентима на основним и мастер студијима да уз вођење ментора праксу спроводе у библиотеци.

Успешан рад библиотеке зависи од брижљивог и планског формирања библиотечког фонда. Библиотека је употпунила своје збирке са 3033 публикације. Одабрана су награђивана дела лепе књижевности за децу и одрасле кориснике, употпуњен је фундус лектирних издања са новим насловима, научна и популарна литература, 23 дела са завичајном тематиком, књиге на словачком језику и др.

Данас располажемо са књижевним фондом од 225 000 књига. Број уписаних чланова у прошлој години је износио тачно 5981 члана.

Програмом рада Дечјег одељења реализовано је: 45 организованих посета одељењу, 32 радионице, 17 изложби грађе из фонда и радова насталих током радионица, једно предавање о Вуку Караџићу и народној књижевности, 13 књижевних сусрета са књижевницима за децу, две подршке у реализацији локалних пројеката, обележавање јубилеја Дечјег одељења, те три традиционалне манифестације.

На одељењу за одрасле кориснике наставили смо сарадњу са средњим школама радећи на популаризацији књиге и читања кроз интерактивне и едукативне радионице којих је укупно било 27. Током протеклих дванаест месеци обележили смо годишњице рођења: Јована Стерије Поповића, А.П. Чехова, Жак Превера, Вељка Петровића, Мирослава Антића, Растка Петровића, Моме Капора, В.В.Набокова, Слободана Тишме, Слободана Селенића, Е.М.Ремарка, Берхарда Шлинка, Душка Трифуновића, Вилијама Фокнера, Милорада Павића, Силвије Плат, И. С.Тургењева, Јустејна Гордера, Ј.Ј.Змаја промовишући дела славних аутора која се налазе у фонду библиотеке.

Обележавање Месеца књиге посветили смо нашем великом, светски признатом писцу, Меши Селимовићу.

У сарадњи са Министарством културе републике Србије и општином Бачка Паланка у протеклом периоду купили смо професионални скенер А1 формата. Настојимо да у дигитални облик пренесемо, пре свега, библиотечку грађу коју чувамо на завичајном одељењу и на тај начин је сачувамо од хабања. Постављањем на сајт омогућићемо лакши приступ овим информацијама заинтересованим грађанима као и научним истраживачима. До сада је у дигитални облик пренето преко 6000 страница Монографских публикација и периодике између два светска рата (штампане на српском, немачком и мађарском језику) и фабрички и омладински листови након другог светског рата.

Напоменули би смо и рад наших 13 огранака као својеврсних пунктова културе у сваком насељеном месту наше општине, без којих би контакт са књигом као и свака манифестација у селима била незамислива.

Значајна је и улога књиговезнице која повезује и коричи библиотечки материјал за завичајно одељење, врши повезивање исечака из дневне штампе, књиге уписа и статистике. Коричи издања Недељних новина, записнике Службених гласника за Скупштину општине, повезује и коричи уписнике за Прекршајни суд и матичне књига за основне, средње и Музичку школу.

„Као и претходна и ова година је у спровођењу програма и садржаја из културе почела динамично. Обележили смо Дан библиотеке, где нам је гост био књижевник Мухарем Баздуљ који је одржао занимљиво предавање на тему лика и дела Вељка Петровића. Затим је уследила трибина на тему „Учитељство у Срба, 245 година трајања“ на којој је говорио декан педагошког факултета у Сомбору др Саша Марковић; аутор из Београда Драган М. Милошевић је одржао трибину „Најзначајнији Руси у српској историји“; сусрети књижевних клубова Дис и Ждрал, промоција књига нашег суграђана историчара Предрага Вајагића „Добровољци Краљевине Србије са подручја Бачке и Барање“ и „Добровољци Краљевине Србије из општине Бачка Паланка“, промоција књиге војвођанских прича књижевника из Новог Сада Илије Туцића…

Конкурсом покрајинског секретаријата за културу библиотеци су одобрена два пројекта: „Дигитализација фонда завичајне грађе Народне библиотеке „Вељко Петровић“ и програм из области савременог стваралаштва „Олуја“. У процесу смо потписивања уговора о техничкој сарадњи са Културним центром Војводине „Милош Црњански“ који ће нам омогућити размену и дистрибуцију програма из културе, те нас очекује још много занимљивих садржаја у предстојећем периоду.“ – Изјавио је за медије Академски сликар, директор библиотеке Миладин Зорић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here