Обележен Дан библиотеке у Бачкој Паланци

Посетиоци су имали прилику да погледају филм о животу и делу Вељка Петровића који је настао у продукцији БАП ВЕСТИ.

293
Фото: Народна библиотека "Вељко Петровић"

БАЧКА ПАЛАНКА – Дан библиотеке у Бачкој Паланци, посвећен Вељку Петровићу, одржан је 5. фебруара 2024, а поводом 140. година од рођења славног писца.


У оквиру догађаја посетиоци су имали прилику да погледају документарни филм Раванградским путем у историју – Вељко Петровић (1884-1967) о животу и делу једног од најистакнутијих писаца, културних посланика, дипломата и борца за очување српског идентитета, Вељка Петровића. Овај догађај је био прилика да се ода почаст и истакне значај културног наслеђа важног за Бачку Паланку.

Филм у режији бачкопаланачког медија БАП ВЕСТИ је реализован уз подршку Покрајинског секретаријата за културу и информисање. Студију о значају и важности дела Вељка Петровића за српску културу дали су академик Миро Вуксановић и Мухарем Баздуљ а поезију Вељка Петровића читала је глумица Драгана Боснић.

 

Директор библиотеке Миладин Зорић предочио је присутнима кратак осврт на рад и резултате рада у протеклој години. Библиотека је набавила током 2023. године тачно 2946 монографских публикација, путем јавне набавке, откупом АПВ, реализованим пројектом за суфинансирање набавке књига и других публикација. На словачком језику за огранке у Пивницама и Силбашу набављено је 26 књига, за потребе завичајног одељења 16 монографских публикација које испуњавају критеријуме завичајног материјала.

У протеклој години регистровано је 6287 корисника, уписаних чланова библиотеке. Укупно стање књижног фонда износи 227859 књига. У сали библиотеке одржана су 74 догађаја, бројна представљања писаца, манифестације из културе, књижевне и дечје радионице. Реализована су и два значајна конкурса покрајинског секретаријата за културу из области савременог сценског стваралаштва и дигитализације и очувања културног наслеђа.

Из свега наведеног очигледно је да библиотека наставља да води важну друштвену улогу у очувању и унапређењу културног идентитета наше средине.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here