Обележен Међународни дан матерњег језика

Дешавања у огранцима Народне библиотеке „Вељко Петровић“

107
Огранак у Обровцу

Сваког 21. фебруара широм света обележава се Међународни дан матерњег језика како би се подигла свест о значају очувања језика и писма. Овај дан је 1999. године установила организација Унеско, а резолуцијом потврдила Генерална скупштина Уједињених нација. Наша земља је 2006. године приступила Европској повељи о регионалним или мањинским језицима Савета Европе, а ратификацијом тог документа Србија се обавезала да штити све мањинске језике који се традиционално користе на њеној територији.

У Србији се целокупно образовање, осим на матерњем језику, изучава на још осам језика: албанском, босанском, бугарском, мађарском, русинском, румунском, словачком и хрватском језику. Према последњим подацима ресорног министарства, око 60.000 деце похађа наставу на мањинским језицима на свим нивоима образовања.

У Србији је у службеној употреби, осим српског језика, још 12 језика националних мањина (албански, босански, бугарски, буњевачки, мађарски, македонски, румунски, русински, словачки, хрватски, црногорски и чешки) на целој територији 42 јединице локалне самоуправе. Осим тога, влашки и ромски језик су у службеној употреби у појединим насељеним местима.

Дан матерњег језика обележен је радионицама у огранцима Библиотеке

Библиотекарка Д. Папић посетила је малишане из забавишта у Обровцу како би заједно учили народне брзалице и басне. Идеја је била да се малишанима на занимљив начин прикаже и открије лепота народног језика.

На Дан матерњег језика учитељица Исидора Гуштин довела је своје ученике у огранак Библиотеке у Товаришеву са жељом да у њима пробуди љубав према свом језику и читању, јер најлепше је читати на свом матерњем језику. Матерњи језик иако упућује на мајку, није увек баш у вези са њом. То је језик на коме смо проговорили, наш први језик, језик на коме сањамо. А оно што је најзанимљивије и најлепше, језик није себичан, он дозвољава људима да имају и два матерња језика и да разумеју и говоре више различитих језика. У различитости и разумевању других људи крије се немерљиво богатство читавог човечанства. Када разговарамо, читамо, пишемо на свом матерњем језику, речи увек проналазе пут до срца.

У сазвежђу језика је преко две хиљаде седам стотина других, ми уживамо у лепоти речи нашег језика!

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here