Огранак у Товаришеву обележио Дан ромског језика

Дешавања у огранцима Народне библиотеке "Вељко Петровић"

168

Промоцијом сликовнице „Кај градило о Чикало?“ ( „Где се сакрио Чикало?“) ауторке Марије Александровић обележен је Дан ромског језика.


„Где се сакрио Чикало?“ је прва сликовница у огранку у Товаришеву писана на ромском језику. Њен задатак је да на јасан, разумљив и креативан начин помаже учењу почетних математичких појмова. Сликовница је прави алат за рад: подстиче развој говора, обогаћује језик и указује на његову лепоту и посебност, развија логичко мишљење, вештину и начин изражавања, вежба пажњу и остале когнитивне способности код деце. Кроз њу ће генерације деце моћи да уче и добију одговоре како да се успешно сналазе и функционишу у свету, јер сви ми заједно, без обзира на боју коже чинимо јединствени колорит нашег друштва!

Промоцији су присуствовали др Марија Александровић (професор српске књижевности и језика и професор ромског језика и књижевности), Јелена Јовановић (посланица у Скупштини АП Војводине), Шећа Коломпар (педагошки асистент и председница Одбора за службену употребу језик и писма Националног савета ромске националне мањине) и деца нижих разреда Основне школе „Милета Протић“.

Библиотекарка Лидија Шормаз је у току октобра и новембра организовала две радионице са децом предшколског и млађег школског узраста. Школски час српског језика „Живеле књиге“ одржан у огранку Библиотеке, показао је да су деца веома заинтересована за литературу и да воле књигу и читање. Ученици другог разреда са учитељицама Живкицом Бугарски и Исидором Гуштин добили су бесплатне чланске карте и позив да што чешће посећују библиотеку и читају што више!

Предшколци и васпитачица Далија Кнежевић присуствовали су креативно- едукативној радионици „Листамо листове“. Библиотекарка је одабрала и прочитала деци песме и приче о јесени, а они су јесење лишће (свако је по својој жељи) украсили белом или жутом темпера бојом и лепили на лист папира.

Захваљујући добрим књигама које су пуне листова, а листови пуни прича и песама није било тешко урадити задатак. Сви листови тј. мали уметнички радови стављени су у повез и од њих је настала дивна сликовница. На овај начин сачувана је лепота јесењих листова, а малишани сазнали много тога о књиговезачком занату.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here