Октобар је месец књиге и писане речи

Дешавања у огранцима Народне библиотеке "Вељко Петровић"

Фото: Народна библиотека Вељко Петровић

Месец књиге је и ове године време када се позивају малишани из вртића, предшколци, ученици основних и средњих школа да колективно посете библиотеку.


Ова традиционална манифестација прилика је да се организују радионице за децу и младе, као и изложбе нових књига, а све у циљу промовисања књиге и читања. Што чешћи боравак деце у библиотеци, у друштву књига, заједничко читање, разговор о књигама добар је повод и подстицај да деца заволе књигу у што ранијем узрасту.

Само тако ће стећи навику и потребу да посећују библиотеку, а она ће постати место где ће долазити и проводити слободно време и када одрасту.

Огранак библиотеке у Товаришеву организовао је дружење са најмлађима, децом из вртића који су дошли у пратњи васпитачица. Библиотекарка Лидија Шормаз је за малишане издвојила и прочитала песме за децу које говоре о јесени. Одабран је и  омиљени стих који је послужио као мотив радионице: „У жутом ауту дође, јесен донесе грожђе…“, па су малишани након разговора, кроз игру и песму, илустровали песме и на хартији оставили трагове јесењих боја. Свако дете је добило чланску карту и позив да поново посети огранак.

У Обровцу су малишани из забавишта и њихова васпитачица Гордана Вукојев имали прилику да погледају анимирани филм инспирисан песмом Б. Ћопића „Јежева кућица“. Подстакнути претходним читањем песме и цртаним филмом, деца су своју вештину и креативност исказала израдом јежића од кромпира. Библиотекарка Душанка Папић је помогла малишанима да поставе изложбу својих радова и декоришу је јесењим мотивима. На крају радионице сви заједно су пробали јабуке, крушке и грожђе, прве слатке јесење плодове.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here