Predavanje o Dostojevskom za maturante Gimnazije

U Narodnoj biblioteci "Veljko Petrović"

1226
Izvor: NB "Veljko Petrović"

Biblioteka kao ustanova kulture, oduvek nastoji da bude podrška i dopuna formalnom obrazovanju koje deca usvajaju u redovnom školskom programu.


Osmišljenim kulturnim programima, tribinama, javnim časovima, promocijom bibliotečkih fondova, biblioteka realizuje zanimljive sadržaje namenjene kako učenicima, tako i njihovim profesorima.

Ovaj novembar u bibliotečkim krugovima i među ljubiteljima pisane reči obeležilo je mnoštvo manifestacija koje su imale za cilj da podsete na dvesta godina od rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ se pridružila ovim aktivnostima, i u utorak 23. novembra za maturante Gimnazije i njihove profesorice Mirjanu Kljakić, Mirjanu Torbicu i Ljubicu Milićević organizovala predavanje pod nazivom „Čovek je tajna“, profesorice Radojke Tmušić Stepanov.

„Čovek je tajna i zagonetka i ako ceo život posvetiš odgonetajući je, ne možeš reći da si uzalud živeo“ – ove reči su deo pisma koje je Dostojevski uputio svome bratu, a sa kojima je profesorka Radojka Tmušić Stepanov započela predavanje posvećeno velikanu ruske ali i svetske književnosti. Nastavljajući izlaganju profesorica se trudila da na zanimljiv način približi Dostojevskog mladim slušaocima. Povezujući informacije iz književnosti, istorije, politike, etnologije, vrlo vešto ubacujući u priču malo znane zanimljivosti, predstavila je Dostojevskog kao najvrednijeg književnog simbola Rusije. Čas posvećen Dostojevskom, obuhvatio je i nezaobilaznu priču o vekovnoj povezanosti srpskog i ruskog naroda koja se seže još od dvanaest veka.

Nadovezujući se na tvrdnju Isidore Sekulić „Vrh nije sa životom, on je nad životom. Delo Dostojevskog nije literatura, nego čudo“, gošća je rekla da je na ljubav prema Rusiji osuđen svako koje učio ruski jezik, književnost i kulturu. Njeno nadahnuto predavanje u kome su svi uživali i podosta novog naučili o Dostojevskom, samo je potvrda tih reči.

Ovakvim programima u Biblioteka nastoji da utiče na mlade da se vrate literarnim klasicima, pravim vrednostima i vanvremenskoj lepoti pisane reči.

Radojka Tmušić Stepanov je profesorka, novinarka i publicistkinja koja je pohađala Specijalističke studije ruske književnosti, kulture i civilizacije na Državnom Institutu za ruski jezik i književnost „Aleksandar Sergejevič Puškin“ u Moskvi.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here