Представљена књига „Крвава граница“ у Бачкој Паланци

Извор: Епархија бачка

БАЧКА ПАЛАНКА – У среду, 28. јуна, на Видовдан, у Светојованском храму у Бачкој Паланци, вечерње богослужење је служио протојереј Славко Стојисављевић, парох бачкопаланачки. По завршеној вечерњој служби, код спомен-плоче у порти храма, служен је помен Старопаланчанима добровољцима у српској војсци и погинулима у Првом светском рату.


После помена, у порти храма, потпуковник Драгутин Димчевски је представио своју књигу „Крвава граница“, која говори о напору и жртви војника да сачувају поверену им границу на Кошарама. Поред потпуковника Димчевског, о књизи су говорили потпоручник Петар Мишић и др Предраг Вајагић. Присутни су са пажњом саслушали ауторову повест о времену проведеном на граници са Албанијом у време најжешћих напада током НАТО агресије. Књига је настала на основу извода из ауторове ратне бележнице, као и на сећањима бораца, војника и старешина, и говори о догађајима током 1998. и 1999. године. Потпуковник Димчевски је објаснио да је наслов књиге одабран због тога што је граница са Албанијом деценијама уназад била место где су Срби проливали крв, гинули и бивали мучки убијани.

Драгутин Димчевски је пензионисани потпуковник Војске Југославије, а током битке на Кошарама је био заменик команданта 53. граничног батаљона. Носилац је ордена Белог орла са мачевима другог степена и бројних медаља за храброст. Потпоручник Петар Мишић је био командир вода у 52. Артиљеријско-ракетној бригади Приштинског корпуса, сведок и учесник битке на Кошарама.

У програму представљања књиге „Крвава граница“ учествовале су и ученице Анастасија и Симона Регодић, које су отпевале неколико родољубивих песама. Поменом српским добровољцима и страдалима у Првом светском рату и представљањем књиге о херојима са Кошара, отпочела је манифестација „Од Видовдана до Ивањдана“, коју организује Црквена општина у Бачкој Паланци.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here