Изложба „Срби Ливањског краја – трагови кроз векове“ у Музеју града

Уз изложбу биће промовисана књига "Огњена Марија ливањска" аутора Буде Симоновића

148
Фото: Музеји Србије

БАЧКА ПАЛАНКА – У Свечаној сали Музеја града у петак, 19. априла у 18.00 часова биће отворена изложба „Срби Ливањског краја – трагови кроз векове“ уз промоцију књиге „Огњена Марија ливањска“ Буде Симоновића, новинара и публицисте, а све у организацији Удружења Огњена Марија Ливањска из Београда.


Ова изложба је најприкладнији начин да се дубоки корени и векови живота Срба у Ливањском пољу прикажу широкој јавности, излагањем прикупљене архивских документације, фотографија, чланака, као и репрезентативних предмета народне ношње, инструмената, књига и сл. Део изложбе односиће се на околности, фотографије, предмете и документа о стравичном српском страдању (нарочито цивила у НДХ) које је развејало ливањске Србе на све стране света.

Изложба је први пут приказана 2015.године у галеријском простору Народне банке Србије, на Славији, потом у КЦНС Нови Сад, Банском двору Бања Лука, Крипти храма Светог Саве у Београду, амбасади Републике Србије у Лондону као и још тридесетак места у Србији, Српској и САД.

Књига „Огњена Марија ливањска“ приказује усташке покоље над Србима на подручју Ливна, почињене у пролеће и лето 1941. године, а поновљене и у ратним сукобима током 1992. и 1993. године. То је својеврсна збирка сећања преживелих на страдање најмање 1587 жртава, са великим бројем деце и нејачи, мучених и зверски побијених на губилиштима у околини Ливна. Актери књиге су, дакле, преживели са тих губилишта, посебно они који су изашли из неколико јама, а чије је казивање својевремено инспирисало и Ивана Горана Ковачића да напише своју гласовиту поему „Јама“.

Изложба ће моћи да се погледа до 26. априла.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here