Црквени хор из Бачке Паланке учествовао на манифестацији Дани српске културе у Темишвару

Чланови хора одржали концерт, а организована је и посета историјских знаменитости Темишвара

Фото: Епархија бачка

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у суботу и недељу, 11. и 12. новембра, Црквени хор „Свети Јован Крститељ“ из Бачке Паланке је учествовао на манифестацији Дани српске културе у Темишвару, у оквиру викенда посвећеног хорској музици. Вођа хора је био протојереј Предраг Милутин, председник хора.


По доласку у Темишвар, предвођени домаћином г. Дејаном Поповим, потпредседником Савеза Срба у Румунији, чланови хора су посетили историјске знаменитости Темишвара, Саборну цркву, Катедрални храм Румунске Православне Цркве и Римокатолички дом.

Концерт „Вече хорске музикеˮ одржан је у суботу, 11. новембра, у свечаној дворани Епархије темишварске, а поред Црквеног хора „Свети Јован Крститељˮ наступили су и Хор православне српске Саборне цркве у Темишвару, којим диригује Јоца Бугарски, као и Панчевачко српско црквено певачко друштво, којим диригује Вера Царина. Концерт је поздравним словом отворио г. Дејан Попов, потпредседник Савеза Срба у Румунији, а потом се присутнима обратио и игуман Јустин (Стојановић), егзарх манастирâ Епархије темишварске, који је учесницима пренео благослове Његовог Преосвештенства Епископа будимског и администратора темишварског г. Лукијана. Црквени хор „Свети Јован Крститељˮ се представио са духовним и световним делима српских и руских композитора. Концерт је завршен спонтаним окупљањем свих учесника хорске вечери који су заједнички отпевали Химну Светом Сави, а појању се прикључила и присутна публика. По завршетку концерта, г. Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији, уручио је диригентима гостујућих хорова захвалнице за учествовање у манифестацији и допринос очувању хорске музике. Диригенти су домаћинима узвратили пригодним поклонима. Снежана Жујић, диригент Црквеног хора „Свети Јован Крститељˮ, уручила је Јоци Бугарском, диригенту хора-домаћина, икону са ликом Господа Исуса Христа. По завршеној манифестацији, учесници су посетили Ризницу Епархијског двора у Темишвару.

У недељу, 12. новембра, у Саборној цркви у Темишвару, гостујући хорови су појали на светој Литургији коју је служио протојереј Предраг Милутин, уз саслужење протонамесника Марка Бубуља, пароха челаревског, и свештенства Саборног храма у Темишвару. По завршетку свете Литургије, сабранима се обратио архимандрит Јустин, који је захвалио гостујућим хоровима и, у име свештенства Саборне цркве, поклонио проти Предрагу и оцу Марку Цветни триод у преводу Епископа будимског Лукијана.

У повратку за Србију, чланови хора су посетили манастир Бездин у ком их је дочекао јеромонах Иларион, сабрат манастира, који је говорио о историјату манастира, као и о светом Кирилу Бездинском чије мошти ту почивају. Хор је том приликом отпојао неколико духовних композиција.

Манифестација Дани српске културе је реализована у организацији Савеза Срба у Румунији, у сарадњи са Епархијом темишварском, Православном српском парохијом Темишвар – град и Хором православне српске Саборне цркве у Темишвару као домаћином гостујућих хорова.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here