Come back Марије Бурсаћ Чутура

У сали бачкопаланачког биоскопа, одржане су две позоришне представе под називом, „Извин`те, ал` у питању је љубав“.

675

Чланови драмског студија „Просценијум“, извели су прошлог петка и суботе (16. и 17. јун), у сали бачкопаланачког биоскопа „Војводина“, позоришну представу под називом „Извин`те, ал` у питању је љубав“.


Режију представе, потписала је Марија Бурсаћ Чутура, асистент режије била је Јелена Тушевљаковић, а за костиме се побринула Тања Милановић. Сцену је припремио и поставио, доајен бачкопаланачког глумишта Милан Бурсаћ.

– Представу, коју смо премијерно извели протеклог петка припремали смо око пет месеци. Реч је о комбинацији дела, двојице наших врсних писаца Бранислава Нушића и Јована Стерије Поповића. Негде у својој глави ја сам то драматизовала и смислила. Великани српске књижевности, Нушић и Стерија, бавили су се пре свега, темомфамилијарних, односно породичних веза. У питању су дакле, породичне размирице и љубавни проблеми. Негде смо Јелена и ја дошле на идеју, да узмемо Нушића и Стерију наше класике и позабавимо се оним што су они писали. Мислим, да управо класици наше књижевности недостају нашој позоришној сцени. Зато смо се и определиле за њих двојицу.

Деца која су глумила, узраста од осам до петнаест година, а желим да кажем да је наш драмски студио са радом почео у септембру прошле године. На наше изненађење, деца су прихватила да раде, па су заједно са нама реализовала ову представу. Било је напорно, али се на крају исплатило. Резултат је феноменалан. На почетку нашег заједничког рада, највећи проблем био је научити децу основама глуме. Ни један други проблем осим тог, нисмо имали. Ради се о лепо васпитаној деци, која су и културна, па смо у овај посао кренули без већих потешкоћа. Деца су брзо схватила о чему се ради, и прихватила то. Реализовали смо сјајно овај посао, лакше него што сам очекивала. Препоносни смо на децу, и очекујемо у нашем будућем раду још боље резултате – каже Марија Чутура.

Са децом која су извела представу, радила је и Јелена Тушевљаковић.

– Марија и ја смо кренуле буквално, од нуле. Пре него што су одређени глумци који ће узети учешћа у представи, са децом смо имале јавни час глуме. Током тог часа, акценат смо ставиле на мимику и пантомиму, као и брзалице, бројалице. Група са којом смо почеле да радимо јавила се сама, није претходно било никаквог одабира, односно селектирања. Од сваког детета настојали смо да извучемо максимум. Својеврсни куриозитет је да ни једно дете током рада, није одустало. Сваком детету пружили смо шансу, и настојали да уочимо шта оно све може, па су се деца борила и изборила за своје место у представи. Објаснили смо им да нема великих и малих улога, већ да има само добрих глумаца. Када смо језички почели да радимо текст за представу, покушали смо да их вратимо и у оно време. Било је ово једно узбудљиво путовање, а ја лично сам импресионирана да смо тако путујући, брзо успели стићи у луку. Мислим, да је ово што су деца овог узраста приказала заиста фенименално. Савладати толико материје, и изнети је емоцијом и покретом, стварно је фасцинантно. Чини ми се, да смо овом представом пријатно изненадили публику, јер сам након првог дана када је одржана, видела људе који су плакали – нагласила је Јелена Тушевљаковић.

Бачкопаланчанка Тања Милановић, била је задужена за костиме. Урадила их је без новчане надокнаде.

– Негде око шест месеци ми је требало да урадим костиме. Тачно 6. фебруара сам дошла у драмски студио, како бих деци узела мере. Након тога сваке недеље сам долазила на пробу, доносила по два – три костима, док нисам све до краја завршила. Није ми било тешко да их урадим, јер сам била дирнута, хтењем и вољом са којима су Марија и Јелена радиле са децом, па сам и ја хтела да дам свој допринос. Јако сам уживала радећи костиме. Било ми је веома лепо дружити се са децом, али и одраслима, и презадовољна сам што сам део њиховог тима. Мени су идеје само навирале и навирале. Радила сам са пуно љубави. Ваљда сам зато и побрала толико комплимената. Надам се наставку наше међусобне сарадње – напоменула је Тања.

Импресије готово свих са ове предстеве су заиста изузетно повољне. Ово тим пре када се зна да се Марија Чутура, након вишегодишње паузе поново прихватила посла, кога одиста беспрекорно ради.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here