Радионице 29. Фестивала еколошког позоришта за децу и младе

Едукативне и креативне радионице

Извор: fep.org.rs

Фестивал еколошког позоришта, осим богатог репертоара представа, доноси и широку лепезу едукативних и креативних радионица за све малишане и младе жељне стваралачког изражавања!


1. Мали Пржулини (посластичарска радионица)

Узраст 4+ (деца узраста од 4 до 7 треба да дођу уз пратњу)
Петак и субота

Мали Пржулини је едукативна и креативна радионица намењена деци од 4 године. Младен жели да кроз радионицу деци приближи радост припремања колача и посластица. Циљ радионице јесте упознавање деце са основама прављења колача кроз интеракцију са састојцима, као и рад на маштовитим декорацијама. У плану је припрема неколико врста колача, које ће се касније продавали у добротворне сврхе.

Радионицу води:

Младен Кеслер је по струци професор холандског језика и књижевности. Међутим, његова прва љубав је одувек била кување. Посластичарством се бави нешто дуже од две године. Све је почело као једна врста опуштајућег хобија, а у међувремену се претворило у животни позив.

2. Шта би било кад не би било… (драмска радионица)

Узраст 7-12
Четвртак, петак и субота

Кроз драмску и креативну радионицу Шта би било кад не би било… деца ће имати прилику да креирају своје верзије цртаних филмова. Идеја радионице је да се кроз игру, плес и музику осмисле аутентични наставци сцена из цртаних филмова и да кроз глумачке задатаке оживимо омиљене јунаке нашег детињства. Циљ радионице је подстицање маште, развијање креативности, учење основних глумачких корака и трагање за новим формама већ испричаних прича.

Радионицу воде:

Никола Милаковић и Андрија Митић су глумци, завршили су Академију умјетности у Бањој Луци у класи професорке Јелене Трепетове Костић. Никола Милаковић је дугогодишњи сарадник Дјечијег позоришта РС, као и Народног позоришта РС. Андрија Митић је у току студија био сарадник Народног позоришта РС. Тренутно је ангажован у Народном позоришту Ниш. Поред тога, имају искуства и у филмским и телевизијским остварењима.

3. Шта можемо да направимо од картона? (креативно-еколошка радионица)

Узраст: 14+
Четвртак и субота

Шта можемо да направимо од картона је еколошка, едукативна и креативна радионица намењена младима. Радионица има за циљ да из еколошке и позоришне перспективе упозна учеснике са креативним универзумом картона и маски. Картон ће се користити за прављење маски, размишљајући о маскама из различитих култура и имагинарским створењима. Ова радионица омогућава доживљај надреалног, позоришог и пластичног света, са нагласком на рециклирање и опоравак. Сама радионица промовише значај заштите животне средине, као и идеју о давању друге шансе различитим материјалима који могу да се искористе на иновативан и користан начин.

Радионицу воде:

Пабло Дурáн Ројас и Диана Цоста су глумци и едукатори. Пабло долази из Шпаније. Дипломирао је 2006. године на Високој школи за драмске уметности у Севиљи. Специјализовао се за Цомедиа дел арте похађањем различитих курсева у Шпанији и у иностранству. Диана долази из Италије. Дипломирала је позоришну уметност на Универзитету у Болоњи. Специјализовала се за стварање и управљање позоришним и културним пројектима. Пабло и Диана од 2014. године, са Неамером Театро, организују активности у друштвеним, образовним и формативним областима, и учествују у различитим националним и међународним програмима и фестивалима (Италија, Шпанија, Чиле, Колумбија, Турска…).

4. Наука или магија (научна радионица)

Узраст: 4-12
Петак

Ово је веома занимљива креативна и едукативна радионица где ће деца имати прилику да се упознају са различитим оптичким варкама. Учесници ће заузети улогу хемичара и сазнати како се слажу различите хемијске материје и како то јаје заврши у боци, а да не користимо руке.

5. Пут око света (авантуристичка радионица)

Узраст: 4-12
Субота

На радионици Пут око света деца ће кроз експерименте, као прави авантуристи, путовати у Француску, Енглеску, Кину и Јапан и сазнати шта су заправо инжењерски подухвати. Такође, упознаће се и са тим како функционуше катапулт, шта је оригами, и све то ће и сами правити.

Радионицу води:

Зорка Карас је завршила Педагошки факултет у Сомбору као један од најбољих студената. Перманентно знање и усавршавање остварила је кроз рад у основним школама, едукативним центрима и школи Тинкер Лабс. За Зорку је сваки нови час и континуирана едукација начин више да се деца врате природи, природним наукама, размишљању, логици, аналитичком и синтетичком размишљању и правим вредностима.

6. Насиље није кул: Повежимо се и подржимо у борби против вршњачког насиља. (едукативна радионица)

Узраст 12+
Субота

Циљ радионице јесте да се млади упознају са различитим облицима вршњачког насиља, као и последицама које оно може имати. Очекује се да ће младима ова радионица помоћи да унапреде своје комуникацијске вештине и стратегије решавања конфликта што би позитивно утицало на смањење насиља међу вршњацима.

Радионицу води:

Катарина Бережни је по образовању мастер психолог, студије психологије је завршила 2019. године на Филозофском факултету у Новом Саду. Такође, Катарина је и психолошки саветник. Психолошким саветовањем се, у оквиру радне организације и невладиног сектора, бави од 2018. године, док се психотерапијом самостално бави од 2021. године. Данас ради као психолошки саветник у центру Алма, и омладинском центру Инфополис. Поред тога, Катарина је и један од оснивача омладинске организације Креативни кутак у Сремској Митровици, где се бави промоцијом менталног здравља младима и реализацијом интеркултуралних пројеката мобилности.

7. Радионица правионица (луткарска радионица)

Узраст: 3+
четвртак, петак, субота

На овој радионици имаћете прилике да научите како настаје једна луткарска представа од осмишљавања теме, преко израде лутака и сценографије до поделе улога и премијере. Користећи познату технику израде предмета од картона „Поп уп“. Дођите да причамо, да сецкамо, да лепимо, певамо, плешемо и глумимо.

Радионицу води:

Јован Царан је у зрењанинском луткарском позоришту радио као глумац-луткар од 1974. Играо је у скоро свим луткарским представама. Постоји и око тридесет награда од разних фестивала – за глуму, луткарски дизајн, дизајн, правац, луткарски текст. Написао и више текстова за луткарско позориште. Режирао око педесет представа у Србији и Босни и Херцеговини. Недавно је из штампе изашла његова књига „Бајкологија за луткаре“. Популарише луткарску уметност кроз разне радионице. Израђује и конструише лутке у сопственој радионици.

Линк за пријаву на радионице: [Овде]

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here