Стиже 29. ФЕП!

29. Фестивал еколошког позоришта за децу и младе (ФЕП) од 24. до 27. августа у Бачкој Паланци

Фото: Јована Семиз

БАЧКА ПАЛАНКА – Под слоганом „На литици“, од 24. до 27. августа биће одржан 29. Фестивал еколошког позоришта за децу и младе у Бачкој Паланци. Овогодишње издање ФЕП-а испитује однос града, земље, региона и света према позоришту за децу и младе.


Све са циљем да скрене пажњу на одсуство става, стратегије и бриге усмерене ка програмима за децу и младе у нашој земљи. Међутим, у исто време окупљањем значајних уметника скреће пажњу на храброст аутора који стварају на литици те маргине. ФЕП своје 29. издање посвећује истраживачким формама, храбрим темама и храбрим људима, јер Фестивал еколошког позоришта за децу и младе после 28 година борбе за постојање најбоље зна како је стварати на маргини и зато поручује: „Видимо се на литици, иза ње је или велико пространство или ништа.“

У такмичарском програму представиће се шест позоришних трупа из наше земље, региона, али и Шпаније, Италије, Аустралије и Словеније са најразличитијим формама театра. Током четири дана ФЕП-а, снагу и важност театра за децу показаће представе: „Недостајање”, Позориште лутака Ниш (Ниш, Србија); „Error 404” (Грешка 404), Ángeles de trapo (Малага, Шпанија); „Бебидрон“, Независна продукција Практикабл – Плесни колектив Покретница (Нови Сад, Србија); „the Boy and the Ball“ („Дечак и лопта”), Stephen Noonan у партнерству са The PaperBoats (Албертон, Аустралија); „Не иди далеко“, Дечије позориште Суботица (Суботица, Србија) и „Mr&Mrs KRAFT – una storia di maschere di carta“ (Господин и госпођа Картон – прича папирних маски), Neamera Teatro (Кадиз-Андалузија, Шпанија/ Лече, Италија).

Ове представе селектоване су између више од 90 пријава пристиглих из целог света (29 земаља). У оквиру ревијалног програма, ФЕП ће отворити монодрама Бачкопаланчанина Николе Милаковића „Марсо“, а последњег дана фестивала, у част награђених биће одиграна „Прадевојчица“, Народно позориште ,,Тоша Јовановић” (Зрењанин, Србија).

Стручни жири у саставу Љубица Бељански-Ристић, драмска педагошкиња, Јован Царан, глумац-луткар, редитељ и писац и Смиљана Маринковић, глумица, донеће одлуку којој представи ће припасти награда ДОБРО ДРВО. Заседаће и дечији жири Предшколске установе „Различак“ који ће одлучити која је представа најближа деци, као и жири младих Драмског студија „Просценијум“.

Да бисте обезбедили улаз на позоришни програм и ове године је потребно да рециклирате или донирате, те у замену за рециклажни материјал (стаклене флаше, ПЕТ амбалажу, лименке или чепове) да преузмете карте за представе. Сав приход од рециклаже биће уплаћен у хуманитарне сврхе. Карте је могуће преузети сваког радног дана од 18 до 20 часова испред Градског биоскопа на штанду ФЕП-ове ЕКО патроле.
Осим позоришног програма, и ове године биће одржане радионице за готово све узрасте, а на теме екологије и позоришта, али и менталног здравља младих. У оквиру пратећег програма биће одржано и јавно читање текстова савремених аутора намењених за извођење у позоришту за децу и младе. У питању је победнички текст и текстови који су изабрани у ужи избор на првом конкурсу у организацији регионалне платформе Од малих ног(у), чија је ФЕП чланица и један од оснивача, и Градског казалишта Жар птица из Загреба.

Фестивал еколшког позоришта за децу и младе већ 29 година у Бачкој Паланци повезује екологију и позориште. У фокус свог рада ставља све најважније теме данашњице, обраћајући се подједнако и најмлађим нараштајима и младима и одраслима. Приближава значај екологије, као очувања наш планете, али и екологије духа, без које ниједна мисија не може бити успешна.

29. Фестивал еколошког позоришта за децу и младе подржан је од стране Министарства за културу и информисање Републике Србије, а реализује се у сарадњи са Културним центром Бачка Паланка.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here