Шта је Шушница рекао, а шта није у саопштењу за јавност

Текст саопштења за јавност Општине Бачка Паланка

БАЧКА ПАЛАНКА – У уторак (15.08.), по први пут након скандалозног напада на новинарску екипу БАП вести, и први пут након укупно 10 протеста незадовољних грађана, који се скоро свакодневно окупљају у Бачкој Паланци, јавности се путем општинског саопштења обратио, Бранислав Шушница, председник општине Бачка Паланка.


Он се у овом саопштењу није дотакао тема личне одговорности и одговорности Општинског штаба за ванредне ситуације по питању отклањања ризика по становништо општине. Такође, без одговора на захтев који је предат у уторак (08.08.) на писарници Оптшине, остали су и незадовољни грађани који траже његову оставку и оставке и смене осталих, како наводе, одговорних за нечињење.

Подсећамо, серија протеста у Бачкој Паланци почела је због погибије 13-годишњег дечака који је 31. јула страдао од струјног удара, иако је надлежнима чак 27 пута пријављиван проблем са кабловима на том месту, а нико их није уклонио ни након 12 дана од прве пријаве од стране грађана.

Иако је наш медиј лишен информација из Општине Бачка Паланка, јер су нас скинули са мејлинг листе, ми ћемо саопштење Општине Бачка Паланка пренети у целости.

ТЕКСТ САОПШТЕЊА ЗА ЈАВНОСТ 

Размере штете од олујног невремена које је 19. и 21. јула погодило Бачку Паланку су огромне. До 15. августа пријављена је штета на чак 5.723 куће и зграде. А огромна је штета и на пољопривредним усевима. До 15. августа стигла је 791 пријава.

– Бачка Паланка је разорена као да ју је погодио земљотрес. У два налета оркана су оштећене готово све куће и 70 јавних објеката. Школе и вртићи нам немају кровове. Домови здравља. Куће у којима људи живе су оштећене. Људима су у потпуности уништени усеви. Све што су радили, што представља њихову егзистенцију је нестало у олуји. Порушено је више хиљада стабала дрвећа. Стубови уличне расвете. Стубови нисконапонске мреже. Сва насељена места су данима била без струје. И воде. Житељи Младенова и Челарева струју и воду нису имали 11 дана. Штета се мери стотинама милиона динара. Материјална штета се уз подршку Владе Србије и Покрајинске владе може надокнадити. Све куће ће бити поправљење. Једино што никада не можемо вратити су два људска живота. Посебно смо сви погођени трагичном погибијом 13-годишњег А. М. – каже председник општине Бранислав Шушница.

Он истиче да су сви радници општине и јавних служби ангажовани на пописивању штете, а да су сви раположиви људски и ресурси и сва механизација ангажовани на санацији штетних последица невремена.

– Од првог налета олује 19. јула, а поготово након разорног оркана 21. јула, на терену се налазило више стотина радника, локалних комуналних предузећа, комуналних предузећа и служби из других локалних самоуправа, радника ЕПС-а, као и радници и механизација приватних компанија. Сви раположиви људски и ресурси и сва механизација, сваког тренутка у три смене су били ангажовани на санацији штете. Након разорног удара олује 21. јула није било минута да нисмо хитно морали да отклањамо опасности, да ургентно реагујемо како би обезбедили услове за нормалан живот грађана наше општине након разарања која нам је олуја нанела – каже Шушница.

На пријави штете ради девет општинских комисија, којима грађани достављају податке о оштећењима, а радници јавних служби свакодневно на терену пописују штету, да би се максимално убрзало достављање података Кризном штабу Владе Србије, ради обезбеђивања средстава за санацију објеката.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here