КУД „Јован Дучић“ – чувари традиције већ 20 година

КУД "Јован Дучић" из Нове Гајдобре обележио 20 година постојања великим годишњим концертом

Извор: Недељне новине

У суботу, 9. децембра, у Спортској хали „Тиквара“ у Бачкој Паланци, одржан је годишњи концерт КУД „Јован Дучић“ из Нове Гајдобре којим је обележен вредан јубилеј 20 година успешног постојања друштва и вредног рада на очувању традиције, културе и српских обичаја, као и на чувању народних игара.


Концерт је пратило око 700 љубитеља традиционалних игара. На концерту су учествовали гости из ЦТКУ „Коста Абрашевић“ из Бачке Паланке, АНИ „Јован Дучић“ из Требиња, АНИП „Младост“ Залужани код Бања Луке, КЦ „Цар Душан Силни“ из Фекетића, КУД „Благоје Паровић“ из Гајдобре и домаћин и организатор новогајдобрански КУД „Јован Дучић“.

– Атмосфера је феноменална у нашем друштву, каже председник КУД „Јован Дучић“ Гојко Куљић и додаје да су у досадашњих 20 година Новогајдобрани гостовали на просторима целе бивше Југославије.

– Тренутно имамо око 80 активних чланова подељених у четири групе. Имамо млађи и старији дечји састав, извођачки састав и рекреативце. Само на овом концерту је учествовало око 240 фолклораша из шест друштава. У протекле две деценије смо освојили прво место у Обудовцу у Републици Српској, били смо први у Зворнику, добитници смо златног, сребрног и бронзаног опанка у Ваљеву и освајачи другог места у Требињу 2022. године. То су само нека од многобројних признања са свих страна бивше СФРЈ. Један смо од ретких КУД-ова који у свом саставу има више момака него девојака. Мислим да је то реткост у Србији.

– Највећи проблем нам је недостатак ношњи, па се сналазимо на разне начине. Од других друштава у нашој општини узимамо ношње на реверс, али надамо се да ћемо и то успешно решити. Имамо већ људи који су изразили жељу да нам помогну, а имамо у селу и жену која се добровољно пријавила за шивење ношњи. Први пут смо сада били у ситуацији да сами организујемо концерт, али због сарадње са „Абрашевићем“, гајдобранским и бањалучким КУД-овима није било смисла да то сами урадимо.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here