„Лепо певам, далеко се чује“

16. Фестивал традиционалне песме

232
Извор: Недељне новине

Почетком јуна, у Младенову је одржан 16. по реду фестивал „Лепо певам далеко се чује“. Из историјата КУД „Др Младен Стојановић“, сазнајемо да је 2005. године формирана млада женска певачка група са жељом да се богато вокално наслеђе наших бака сачува.


Након две године снимају свој први аудио запис „Лепо певам далеко се чује“ на коме су забележене песме из Крајине, Лике и Херцеговине. Пар година касније следи и други аудио запис под истим називом. Одатле је изникао и основан и фестивал 2007. године у оквиру друштва „Др Младен Стојановић“.

Сања Убовић, чланица певачке групе и некадашња председница друштва, зачетник идеје о овом фестивалу. Заједно са осталим члановима друштва и важним сарадницима, као и Милицом Кецман Јовин, уметничким руководиоцем, започет је један велики и значајан рад сажељом да се вокално наслеђе сачува и настави свој пут и живот међу будућим нараштајима. Група је веома успешно свој богати репертоар приказивала на многим манифестацијама, освајајући награде и признања и велике овације публике.

Потом 2019 година. групи се прикључују нове чланице, девојке и жене из фолклорне секције, а које су имале жељу да науче нешто из богатог и лепог вокалног наслеђа нашег народа. Данас је ту у оквиру друштва и дечија певачка група у којој је велика нада и потврда да оно што смо до сада радили прерасте у традицију. Такође, део друштва чини и мушка певачка група „Дар завичаја“ који су се окупили 2014. године са циљем да крајишку песму отргну од заборава, да је сачувају и запевају кроз све крајеве куд их пут нанесе.

Младом човеку, рођеном у равној Војводини, далеко од постојбине није било лако почети један тако велик и одговоран задатак према својим прецима, традицији и култури. Али управо велика жеља, упорност, а пре свега онај генетски код који свако од њих има у свом срцу, донели су успех и резултате.

Уз помоћ Милице Јовин, група је поставила јасне темеље и даље наставила да ради и гради нематеријалну културу која за народ има непроцењиву вредност. Овогодишњи фестивал су отворили домаћини, дечија певачка група са песмом „Пошла Дуња жито жети“ и „Чувам овце па не могу сама“, а након њих насупио је „Дар завичаја“ са блоком песама из босанске Крајине.

У првом делу фестивала је наступила и женска певачка група СКУД-а „Семберија“ са блоком семберских песама, па песмама са Косова „Три девојке“ „Назли Петко“ „Горанине ћафанине“.

Јавна установа СКУД-а „Сембарија“ Бијељина је основано давне 1954. године са задатком да сакупља, чува, негује и презентује наше културно наслеђе кроз игру, песму, музику и обичаје. Оснивач је Град Бијељина, чији је ово бренд који је кроз своју историју обогатио биографије више хиљада чланова, живи организам увек подмлађиван новим члановима, бренд који поставља стандард, бренд који ствара добре људе.

У овом делу фестивала уживали смо уз солисту на гајдама Огњена Огњановића, јединственог извођача на овом традиционалном инструменту који је редак и који вреди очувати чему доприноси овај млади човек.

Од извођача на фестивалу наступила је и мушка певачка група КУД-а „Благоје Паровић“ из Гајдобре са блоком херцеговачких бројница и ганге. Друштво је основано давне 1968. године са циљем очувања традиције Срба из Источне Херцеговине. Кроз време, друштво је окупљало велики број чланова и проширило свој уметнички репертоар играма и песмама из свих крајева Србије и региона. Након бројних генерација које су имале успешне саставе мушких и женских певачких група, друштво прошле године оснива нову мушку певачку групу коју сачињавају млади чланови до 20 година. Даље друштво наставља извођење ганга, песме која изгледа као натпевавање где један глас започиње песму са текстом, други преузима, а остали се укључују са држањем равног тона. Уметнички руководилац групе је Марко Симовић, а стручни сарадник је Милица Јовин.

У наставку фестивала слушали смо такође госте из Брчког, етно певачку групу „Босиљак“ која се представила песмама „Требевићу висок теферићу“ и „Полеће соко“ и блоком песама из Крајине. Група је основана марта месеца 2016. године у склопу КУД -а „Илићка“ Брчко, а од октобра 2022. године раде самостално као удружење грађана. Циљ оснивања је очување српске песме и традиције првенствено са простора БиХ. Група броји 9 активних чланица од којихје више од пола дошло у Брчко са вихором рата, те су са собом понеле своје песме и обичаје које и даље са љубављу баштине.  Поред традиционалне и изворне песме у свом репертоару изводе и духовне песме.

Девојачка група певачка „Јула“ изградског КУД- а „Раванград“ из Сомбора представила се песмама „Да је вишња ко трешња“ и „Звони звонце“, „О мој Миле медени“, „Ај цура плаче“ и „Прели прело“. Група је основана у пролеће 2022. од чланица фолклорне секције, а прикључиле су им се и ученице музичке школе „Петар Коњевић“. Први стручни руководилац Драгана Марковић.

На крају фестивала представили су се „Звуци са камена“, гости из Новог Сада, својим родољубивим и патриотским песмама. Овај фестивал ће остати упамћен по разноврсном и богатом програму, по читавој лепези моћних и дивних гласова извођача у којима је публика имала прилику да ужива и на тим доживљајима свима заиста хвала.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here