Повратак у средњи век

У Дому културе у Младенову за Спасoвдан, изведен занимљив музичко – сценски програм у главним улогама Зорица Ерић и гости из Француске

427

Чланица удружења „Бели орлови“ Зорица Ерић, која деценијама живи у француском Toulone, на Спасовдан, 25. маја, заједно са својим пријатељима приредила је у младеновљанском Дому културе незабораван музичко – сценски програм. Зорица, која има двојно држављанство – Француско и Српско, још једном је на делу потврдила да обе ове државе носи у срцу, без обзира где се налази.


Госпођа Ерић је на Спасовдан, у сарадњи са својим пријатељима из Француске, пре свега, у Младенову извела програм о коме се у овом селу још увек прича. Наиме, реч је о нечему што до сада никада није виђено у месту у које су након Другог светског рата доселили колонисти из три некада босанске општине Босанске Крупе, Гламоча и Купреса.

– Моји гости у сарадњи са нашим домаћинима из Младенова, који су углавном статирали, извели су програм који никог од присутних посетилаца у сали није оставио равнодушним. Костимографијом и изведеним програмом вратили смо се мало у средњи век. Једна од учесница програма певала је песме на француском и српском језику. Оркестар је био из Параћина и изводио је песме из средњег века. Комплетан програм спреман је три месеца, тако да је у њега уложено много труда, а самим тим и доста средстава.

Изведени програм су пратили гости, који су дошли из Новог Сада и других места. Одиста уложено је много напора, много материјала, али није ми жао, било је веома успешно. Иначе, чланица сам Удружења „Бели орлови“, а програм попут овог изведеног у Младенову радимо у Француској, Италији… Ове године ћемо програм изводити и на Калемегдану, између осталог, а он ће се сигурно уклопити у амбијент, тог дела условно речено Београда. Сврха овог што радим, је пре свега да сачувамо старе занате од заборава. Наиме костими, које користимо током извођења поменутих програма, су ручно рађени и веома су скупи. Реч је о заиста правим костимима, а не карневалским – истакла је Зорица Ерић, која је постала и повремени становник Младенова, где је пре два месеца купила кућу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here