Шездесет три године – касније!

Одржан скуп матураната бачкопаланчке економске школе 1959/60

Минуле суботе у бачкопаланачком ресторану „Идила – етно“, окупили су се ученици бачкопаланчке економске школе, који су матурирали школске 1959/60. године.


Скупу, који се иначе одржава једном годишње, овај пут присуствовало је седамнаест ученика, који су у добром расположењу уз много емоција, евоцирали успомене на време проведено у школским клупама. Присећали су се, некадашњи ученици бачкопаланачке економске школе, својих несташлука, успомена из школских клупа, а одржали су и минут ћутања за школске другове и професора Радисава Чукића, који су преминули у периоду између њихова два последња окупљања.

Генерација бачкопаланачких ученика, која је средњу економску школу окончала 1960. године, била је по много чему изузетна. Деведсетпет одсто ученика ове генерације завршило је факултет, а она је изнедрила и двојицу министара – академика Славка Гордића и Владимира Докића. Поред тога, припадници ове генерације били су и бројни успешни директори и привредници, који су руководеће функције обављали широм некадашње државе – СФРЈ. Свакако да треба споменути, да су из генерације матураната 1959/60. изашли и успешни фудбалери Мишков, Ивеља, Зиројевић. Поред
тога, њени припадници, били су прваци економских школа Војводине у фудбалу, одбојци и рукомету.

На педесетом јубиларном обележавању матуре 2010. године, генерацију 1959/60. некадашња директорка бачкопаланачке економске школе, професор Бела Јовановић, прогласила је најуспешнијом од како ова школа постоји у Бачкој Паланци, а тај ласкави епитет су сачували све до данас.

– Наш следећи састанак, заказали смо за последњу суботу месеца маја наредне 2024.године. Вреди напоменути, да су припадници генерације економске школе, који су у њој матурирали 1960. године, били углавном из Бачке Паланке, али и Нове Гајдобре, Гајдобре, Обровца, Товаришева, Младенова и других места бачкопаланчаке општине – каже Вукота Бајат, заменик председника организационог одбора, овогодишњег окупљања матураната генерација 1959/60.

Девиза генерације чији сам један од припадника, рекао је Бориша Зиројевић, председник организационог одбора је: „Сваки растанак, обећава наш нови састанак“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here