Завршио је машинско-техничку школу, али га је пут одвео у уметност

Бачкопаланчанин Милан Максић је поклонио слику Данила Бате Стојковића урађену у камену за глумчеву собу која се налази у амфитеатру нашег великана глумишта, који носи његово име у Врњачкој Бањи

345

Прва и вечита емоција везана за мог Бату је његова улога Бубулеје у „Дипломцима“, а након тога и његова, како драмска, тако и филмска остварења, каже за Nova.rs сликар Милан Максић из Бачке Паланке. 


– Љубав је круна успеха сваког дела које уметник ствара, а без те емоције „пиши пропало“ – оцењује за Nova.rs сликар Милан Максић из Бачке Паланке.

Иако је завршио средњу машинско-техничку школу увек га је, како нам признаје, пут водио ка сликању.

– Таленат сам наследио од мојих предака, али сам ишао на усавршавање код академског вајара Ивана Мршића из Илока и сликара Милана Јурића из Бачке Паланке – објашњава Максић.

А Милан Максић је рођен 1947. године. Дуго је радио као дизајнер, а сада прави, ако смемо оценити, савршене мозаичне портрете.

Бачкопаланчанин Милан Максић уручио портрет Данила Бате Стојковића у Врњачкој Бањи

Максић је поклонио и слику Данила Бате Стојковића урађену у камену за глумчеву собу која се налази у амфитеатру нашег великана глумишта, који носи његово име у Врњачкој Бањи.

– Прва и вечита емоција везана за мог Бату је његова улога Бубулеје у „Дипломцима“, а након тога и његова, како драмска, тако и филмска остварења. Био је права глумчина, а имао је и озбиљан хумор који је доносио на спектакуларан и себи својствен начин – прича о глумцу, чија је 22. годишњица од смрти обележена пре десетак дана у Врњачкој Бањи.

Како сликар каже за Nova.rs, активно ради последњих петнаест година, а своја уметничка дела понајвише поклања.

– Искључиво радим наменски, волим да их дарујем школама, институцијама, а најмање продајем – објашњава, додајући да је уметност лек за душу.

Упитан како коментарише минималан новац који држава опредељује за културу, одговара:

– Данас је статус уметника на ниским гранама, а издвајања су недовољна за било какву егзистенцију или, пак, код младих, за усавршавање.

Објашњавајући свој систем рада Максић каже да се определио за старо-грчку технику.

– Волим те каменчиће од којих радим портрете. То су заправо облуци. Изложбе ме не интересују – казује наш саговорник. Направио је од свог материјала и портрет Николе Тесле и слику поклонио Техничкој школи „9.мај“ у свом родном граду.

Према речима Тање Пантелић, Максић има врло необичан стил и вансеријски таленат.

– Чула сам да више дарује него што продаје своја дела. Постоји и уметност даривања, а то овај сликар одлично зна. Видела сам његов портрет Данила Стојковића и одушевила сам се – каже на крају Тања.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here